Επτάμηνη παράταση για τα ιδιωτικά συμφωνητικά

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Επτάμηνη παράταση για τα ιδιωτικά συμφωνητικά


Επτάμηνη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή ιδιωτικών συμφωνητικών από μηχανικούς και δικηγόρους ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από παρέμβαση που άσκησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου και προωθείται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρει ότι:
-«Παρατείνουμε τις προθεσμίες υποβολής των καταστάσεων των εγγράφων συμφωνιών, που έχουν συνάψει οι δικηγόροι με τους εντολείς τους, των καταστάσεων των γραμματίων προκαταβολής από τους δικηγορικούς συλλόγους, καθώς και των καταστάσεων των εγγράφων συμφωνιών, που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους που υποβάλλονται από τους μηχανικούς και από το ΤΕΕ αντίστοιχα, που λήγουν την 20η Φεβρουαρίου μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου 2012». Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης που άσκησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέροντας, με επιστολή του προς τον κ Οικονόμου ότι η πρόβλεψη του νόμου 3919/2011 να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι καταστάσεις των έγγραφων συμφω- νιών, ανάμεσα σε μηχανικούς και ιδιώτες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, διότι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν δημιούργησε σχετική πρόβλεψη στην ιστοσελίδα του, ενώ παράλληλα δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο καθορίζει όλες τις διαδικασίες και λεπτομέρειες του συστήματος αμοιβών του TEE. Έτσι ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί παράταση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης υποχρέωσης, που θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική για τους μηχανικούς, χωρίς να έχουν προετοιμαστεί οι προϋποθέσεις εφαρμογής της.

Να εκδοθεί το ΠΔ του 3919/2011 για το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ

Θέματα που σχετίζονται με θεσμικές εκκρεμότητες για τις αμοιβές των μηχανικών υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, με την παρέμβαση που άσκησε προς το υπουργείο Οικονομικών, η οποία ήδη έφερε αποτελέσματα ως προς την πα- ράταση για τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Αποφασίστηκε παράτασης έως 28 Σεπτεμβρίου 2012 της προθεσμίας για την υποβολή ιδιωτικών συμφωνητικών από τους μηχανικούς και το ΤΕΕ, μέσω διαδικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ για την χρήση 2011. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε το θέμα της έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα καθοριστούν, εκτός των άλλων, θέματα σχετικά με την εποπτεία, τον έλεγχο και τα απαιτούμενα στοιχεία για την ορθή εφαρμογή του νόμου. Ο ίδιος υπενθύμισε προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αποστείλει από την 1η Ιουλίου 2011 σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και αναμένει την έκδοσή του, για να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ηλεκτρονικού του συστήματος και να εντάξει σε αυτό και την ηλεκτρονική υποβολή των έγγραφων συμφωνιών. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, με θέμα «σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή των έγγραφων συμφωνιών μηχανικών και της εφαρμογής του Νόμου 3919/2011» έχει ως εξής:

-«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, επικοινωνούμε μαζί σας, με αφορμή την υποχρέωση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2012 να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι καταστάσεις των έγγραφων συμφωνιών, ανάμεσα σε μηχανικούς και ιδιώτες (σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ 1α του νόμου 3919/2011), που έχουν συναφθεί κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Σας ενημερώνουμε ότι η υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής είναι αδύνατη, για τους παρακάτω λόγους:

Δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αντίστοιχη πρόβλεψη . Η ηλεκτρονική καταγραφή των έγγραφων συμφωνητικών δεν έχει καταστεί εφικτή, επειδή εκκρεμεί από το Υπουργείο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπεται από τον Νόμο 3919/2011, και το οποίο καθορίζει όλες τις διαδικασίες και λεπτομέρειες του συστήματος αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και θα καθορίσει, εκτός των άλλων, θέματα σχετικά με την εποπτεία, τον έλεγχο και τα απαιτούμενα στοιχεία για την ορθή εφαρμογή του Νόμου. Σχετικά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σας έχει αποστείλει από την 1η Ιουλίου 2011 σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (αρ. πρωτ. ΤΕΕ 14538/ 01.07.2011) και αναμένει την έκδοσή του, για να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ηλεκτρονικού του συστήματος και να εντάξει σε αυτό και την ηλεκτρονική υποβολή των έγγραφων συμφωνιών.
Σημειώνουμε ότι αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ δεν μπορούν να γίνονται συνέχεια και με δικές μας ερμηνείες ή πρωτοβουλίες που δεν έχουν καθοριστεί από το Προεδρικό Διάταγμα. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να δοθεί παράταση της ισχύουσας προθεσμίας, μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και ωσότου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να εντάξει τη διαδικασία κατάθεσης των συμφωνητικών στο ηλεκτρονικό σύστημα αμοιβών. Τέλος, παρακαλούμε για την άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που εκτός των άλλων, εμπεριέχει και άλλες προβλέψεις για τον καλύτερο εποπτικό έλεγχο και απλοποίησης των διαδικασιών».

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου