Επιστολή προς ΥΠΕΚΑ για ανάγκη άμεσης εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 9 του Ν.3851/2010

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Επιστολή προς ΥΠΕΚΑ για ανάγκη άμεσης εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 9 του Ν.3851/2010

Θα θέλαμε να θέσουμε στην προσοχή σας ένα μείζον ζήτημα που αντιμετωπίσει η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, ήτοι αυτό της μη εναρμόνισης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών
(ΕΠΜ) των καθορισμένων φυσικών περιοχών της Χώρας με τις διατάξεις του Ειδικού Πλαισίου
Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣ & ΑΑ – ΑΠΕ). Το θέμα αυτό το έχει θέσει επανειλημμένα η ΕΛΕΤΑΕΝ ως ένα από τα κρισιμότερα διοικητικά εμπόδια που ταλανίζουν τον κλάδο.
Δύο σχεδόν έτη έπειτα από την ψήφιση του ν.3851/2010 εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίου που θα καθορίζει με σαφήνεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του εν λόγω Νόμου:
(i) τη διαδικασία ελέγχου της εκπόνησης και της αναθεώρησης των ΕΠΜ και των σχετικών σχεδίων προστασίας, και
(ii) τη διαδικασία ελέγχου για να διαπιστωθεί αν η εκπονηθείσα ΕΠΜ θα λαμβάνεται, ως συμμορφούμενη με τα προβλεπόμενα στο αρ. 9 του ν.3851/2010, υπόψη κατά τη γνωμοδότηση για την εγκατάσταση έργου ΑΠΕ.
Κρίνουμε επιβεβλημένη την εμπλοκή της Υπηρεσίας ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ στην ανωτέρω διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εγκεκριμένες ΕΠΜ θα βρίσκονται σε συμφωνία με τις διατάξεις του ν.3851/2010 και του ΕΠΧΣ & ΑΑ – ΑΠΕ.
Η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι επιτακτική, αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μη εγκεκριμένων ΕΠΜ, δίχως καμία αναφορά ή πρόνοια για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ εντός της περιοχής αρμοδιότητάς τους, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία επικαιροποίησης (π.χ ΕΠΜ Παναχαϊκού Όρους, ΕΠΜ Μενοίκιου Όρους).
Για να καταστεί σαφής η σοβαρότητας του θέματος, σας αναφέρουμε παραδειγματικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μέλος μας, το οποίο αναπτύσσει μικρό Φ/Β σταθμό ισχύος 100 kW εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα. Το έργο εντοπίζεται σε περιοχή που επιτρέπεται ρητώς η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ.33999/2010 (ΦΕΚ 353 ΤΑΑΠΘ/06.09.2010) όπως ισχύει, και η οποία αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής. Παραταύτα, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα σε πρόσφατη εξέταση του θέματος από το Δ.Σ (6.3.2012) εισηγήθηκε αρνητικά για την εγκατάσταση του έργου, σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της ανωτέρω ΚΥΑ, με μοναδικό έρεισμα το μη εγκεκριμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της ΕΠΜ Πάρνωνα-Μουστού, η οποία είχε εκπονηθεί το 1999, δίχως καμία πρόνοια για έργα ΑΠΕ. Έπειτα από τη δικαιολογημένη αντίδραση του επενδυτή το θέμα πήρε αναβολή και θα επανεξεταστεί στις 2.4.2012.

Κύριε Υπουργέ,

Το ανωτέρω είναι ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα. Παρακαλούμε θερμά για τη συνδρομή σας των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Σας για τη λυσιτελή αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην εθνικά αναγκαία επιτάχυνση της ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ.

eletaen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου