Αυξάνεται το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αυξάνεται το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής

Με στόχο να αυξήσει τις εισπράξεις από ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ). Πρόθεση του υπουργείου είναι να εξομοιώσει το ελάχιστο κόστος οικοδομής με τις πραγματικές τιμές.
Με τον τρόπο αυτό όποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες κατασκευές και ανακατασκευές θα υποχρεωθεί να ζητήσει την έκδοση περισσότερων τιμολογίων καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να συνδέσει την οικοδομή του με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η έκδοση περισσότερων τιμολογίων οδηγεί αυτομάτως και στην καταβολή περισσότερου ΦΠΑ.
Έστω μια κατοικία με επιφάνεια κυρίων χώρων της τάξεως των 150 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 100 τ.μ. Για τον υπολογισμό του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της επιφάνειας των κύριων χώρων και το 35% των βοηθητικών χώρων. Επομένως, η επιφάνεια που θα ληφθεί υπόψη είναι 185 τετραγωνικά.

Μέχρι σήμερα, το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής υπολογιζόταν με τιμή 400 ευρώ ανά τ.μ. Πλέον το ποσό αυτό ανεβαίνει άρα ο ιδιοκτήτης που κατασκευάζει μόνος του την κατοικία του θα πρέπει να συγκεντρώσει τιμολόγια άνω των 74.000 ευρώ που θα έπρεπε να έχει σήμερα.
Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει με τιμολόγια μόνο από μία εργασία (π.χ. σκυρόδεμα), καθώς σε μπετόν και τούβλα ο ιδιώτης θα πρέπει να κατανείμει το 23%-25% των τιμολογίων, στα επιχρίσματα και τις μπογιές το 13%-15%, στα ηλεκτρολογικά και στα υδραυλικά το 8%-10%, για δάπεδα και είδη υγιεινής απαιτείται άλλο ένα 10%-13%, ενώ σε πόρτες και κουφώματα αντιστοιχεί το 10% των τιμολογίων.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου