Επ. Κατάρ: Oι επαφές, η μακέτα και το μέλλον

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Επ. Κατάρ: Oι επαφές, η μακέτα και το μέλλον

Από τον Νοέμβριο του 2008, κατά τον οποίο ο πρωθυπουργός του Κατάρ έφτασε στην Κύπρο κάνοντας και την πρώτη κρούση για επένδυση στη χώρα, έως σήμερα Κύπρος και Κατάρ πραγματοποίησαν σειρά επαφών για το ενδεχόμενο κοινής επένδυσης στο κέντρο της Λευκωσίας δίχως ακόμη να καταλήξουν σε κάτι ουσιαστικό.
Από το 2008 έως και σήμερα έχουν μεσολαβήσει ταξίδια και από τις δύο πλευρές σε Κύπρο και Κατάρ αντίστοιχα και σειρά επαφών με στόχο την κατάληξη στην τελική συμφωνία που θα οδηγούσε σε έναρξη εργασιών της μεγάλης επένδυσης έναντι του Hilton στη Λευκωσία.
Κατά καιρούς το έργο έμοιαζε να είναι κοντά σε έναρξη και άλλοτε απομακρυνόταν, αναλόγως διάθεσης και συγκυριών στις δύο χώρες. Η έκρηξη στο Μαρί για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2011 επέφερε πάγωμα στις σχέσεις Κύπρου και Κατάρ. Κατά διαστήματα εξάλλου, λέχθηκε πως η Τουρκία έκανε παρεμβάσεις στο Κατάρ προκειμένου να επηρεάσει τους Άραβες για να μην προχωρήσουν το έργο (κάτι που λέγεται και σήμερα).

Αρχή το 2008 με κάθοδο του πρωθυπουργού του Κατάρ

Κατά τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός του Κατάρ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, φέρνοντας μαζί του 35μελή αποστολή στελεχών της αραβικής κυβέρνησης. Κατά τη συγκεκριμένη επίσκεψη φαίνεται πως έγινε και η πρώτη κρούση του εμιράτου προς την Κύπρο για επένδυση στο κέντρο της Λευκωσίας. Άλλωστε το Κατάρ αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στην παγκόσμια αγορά real estate, μέσω δικών του αναπτύξεων που υλοποιεί με την κρατική εταιρεία Qatari Diar.

Ταξίδι Χριστόφια στο Κατάρ 

Έξι μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κατάρ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη στο Κατάρ έχοντας μαζί του τόσο στελέχη της κυβέρνησης όσο και δημοσιογράφους. Η επένδυση φάνηκε να μπαίνει σε πιο σοβαρό επίπεδο συζήτησης, ενώ συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Κύπρου και εμιράτου στο Κατάρ, αφορούσαν μνημόνια συναντίληψης και συνεργασίας. Πιο πρακτικά έγιναν τα πράγματα ένα χρόνο –περίπου- μετά το ταξίδι Χριστόφια στο Κατάρ, όταν ο εμίρης πραγματοποίησε επίσημο ταξίδι στην Κύπρο.

Η μακέτα και τα «στενά χρονοδιαγράμματα» 

Με μια εντυπωσιακή μακέτα που παρέπεμπε περισσότερο σε αραβικό παλάτι έφτασε στην Κύπρο ο εμίρης του Κατάρ, τον Απρίλιο του 2010. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν σε ανάπτυξη έργου μικτής ανάπτυξη, που θα περιελάμβανε ξενοδοχείο πολυτελείας, συνεδριακό κέντρο γραφεία και διαμερίσματα. Στην πορεία αποδείχτηκε πως η μακέτα δεν αφορούσε το συγκεκριμένο έργο στη Λευκωσία, αλλά ήταν μια εικονική μακέτα που ίσως προσέγγιζε το όραμα των δύο πλευρών και όχι το ακριβές σχέδιο του project. Κατά την επίσκεψη του εμίρη στην Κύπρο συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές θα συνεργάζονταν, με την Κύπρο να βάζει τη γη και το Κατάρ το χρήμα ανάλογης αξίας με την αξία του τεμαχίου γης που στεγαζόταν το στρατόπεδο Παναγίδη. Σημαντικό σημείο στην καταρχήν συμφωνία ήταν το χρονοδιάγραμμα για έναρξη εργασιών έως το φθινόπωρο του 2010 και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου ένα χρόνο αργότερα. Δύο χρόνια μετά την κάθοδο του εμίρη στην Κύπρο, το μοναδικό έργο που έγινε ήταν η εκκένωση του στρατοπέδου Παναγίδη.
Υπενθυμίζεται ακόμη πως τον Μάιο του 2011 το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για επικύρωση της συμφωνίας. Εντός του καλοκαιριού του ίδιου χρόνου οι σχέσεις Κύπρου-Κατάρ πάγωσαν κυρίως μετά την έκρηξη στο Μαρί, ενώ κατά το περασμένο Φθινόπωρο ομάδα από την Κρατική Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ έφτασε στην Κύπρο για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση. Στις συζητήσεις καταγράφηκε σύγκλιση σε σχέση με τη φύση που θα έχει τελικά το έργο αλλά απόκλιση σε σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής στα μελλοντικά κέρδη από το project. Από πλευράς επιτροπής που χειρίζεται την επένδυση του Κατάρ (που αποτελείται από τους Χρήστο Μαυρέλλη, Ανδρέα Πίττα και Πάμπο Παπαγεωργίου) αναφέρθηκε παλαιότερα πως το Κατάρ βλέποντας τις προοπτικές που διανοίγονται και στην αγορά ακινήτων ελέω φυσικού αερίου, επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή στα πιθανά μελλοντικά κέρδη.

Σήμερα το Κατάρ εξετάζει παραμέτρους που ε΄χει θέσει η κυπριακή πλευρά, η οπ[οία πλέον εμφανίζεται σίγουρη πως εάν δεν προκύψει τελική συμφωνία με το Κατάρ άλλοι επενδυτές από τοπ εξωτερικό θα ενδιαφερθούν για την Κύπρο.
Πάντως, το INBNews υπενθυμίζει δήλωση από πλευράς Προέδρου Χριστόφια τον Φεβρουάριο του 2011: «Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει η επένδυση του Κατάρ… τα νέα από το Κατάρ είναι πάντα ευχάριστα». Ελπίζουμε έστω και ετεροχρονισμένα η δήλωση του Προέδρου να ισχύει και να μετουσιωθεί σε πράξη σύντομα.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου