Στελέχωση του Δημοσίου Φορέα Υδρογονανθράκων (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ Α.Ε.)

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Στελέχωση του Δημοσίου Φορέα Υδρογονανθράκων (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ Α.Ε.)

Ανοικτή προκήρυξη-πρόσκληση για την πλήρωση επτά θέσεων-μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) απευθύνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με σημερινή Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να διορισθούν στις ανωτέρω θέσεις θα πρέπει να υποβάλλουν εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών τις αιτήσεις τους, συνοδευόμενες από βιογραφικό σημείωμα.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διακρίνονται για την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική - διοικητική τους ικανότητα και να διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον ενεργειακό τομέα, κατά προτίμηση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ύστερα από πρόταση του ΥΠΕΚΑ και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τρία από τα μέλη θα επιλεγούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εξ αυτών, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα διοριστούν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος. Τα λοιπά τέσσερα μέλη του Δ.Σ. ορίζονται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. Η θητεία όλων των μελών του Δ.Σ. είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά.
Δεν διορίζονται μέλη του Δ.Σ. όσοι είναι εταίροι, μέτοχοι, μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, διαχειριστές, υπάλληλοι, τεχνικοί ή άλλοι σύμβουλοι ή μελετητές σε επιχείρηση, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Μετά τη λήξη της θητείας τους και για τρία έτη, δεν επιτρέπεται στα μέλη του Δ.Σ. να είναι -με οποιονδήποτε τρόπο- εταίροι, μέτοχοι, μέλη διοικητικού συμβουλίου, τεχνικοί ή άλλου τύπου σύμβουλοι, ή να απασχολούνται με ή χωρίς αμοιβή, με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρία ή επιχείρηση που δραστηριοποιείται, άμεσα ή έμμεσα, στον Τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Εάν τυχόν διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων που έλαβε το μέλος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία, η επιστροφή της χώρας μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εξαρτάται και από την ταχύτητα και την βούληση με την οποία προχωρούμε σε μεγάλες παρεμβάσεις που αξιοποιούν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Μετά από δεκαετίες, υλοποιούμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη πολιτική για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, στη βάση ενός νομικά και επιστημονικά ισχυρού θεσμικού πλαισίου. Με την ίδρυση και στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ολοκλήρωνονται οι βασικές διοικητικές παρεμβάσεις που προβλέφθηκαν από τον Ν. 4001/2011. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή και επιλογή άξιων Ελλήνων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για τη διοίκηση του νέου φορέα και δεσμευόμαστε να παράσχουμε κάθε αναγκαίο μέσο για προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην χώρα μας».

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:

«Η δημιουργία του Δημόσιου Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μία μέρα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, δηλ. σε λιγότερο από έξι μήνες, καλύπτουμε ουσιαστικά το κενό μιας 15ετίας. Βρίσκονται ήδη στον αέρα οι δύο μεγάλοι διεθνείς διαγωνισμοί για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και για τα τρία οικόπεδα του opendoor. Σήμερα μαζί με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση του δημόσιου φορέα, προκηρύσσουμε και παράλληλα καλούμε όλους τους διεθνούς κύρους άξιους Έλληνες επιστήμονες και εμπειρογνώμονες εντός και εκτός Ελλάδος, να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για τη στελέχωση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ. Η αξιοπιστία, η αξιοκρατία, η ταχύτητα, η διαφάνεια και η διακομματική συνεννόηση αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την επιτυχία του νέου θεσμού. Είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον στο ζήτημα της αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων της χώρας είμαστε όλοι μαζί. Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος». 

Η πρόσκληση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (www.ypeka.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου