Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Ένα μικρό Μόντε Κάρλο, με μικρούς ουρανοξύστες και προσχώσεις στη θάλασσα, δημιουργείται στο Ελληνικό, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που υπέβαλε χτες στον πρωθυπουργό ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Με το προσχέδιο ξεκαθαρίζεται νομοθετικά και πολεοδομικά n έκταση του Ελληνικού ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης για την αξιοποίηση του. Δίνονται οι βασικές κατευθύνσεις χρήσεων γης και συνολικής αξιοποίησης, για τις προσφορές που αναμένονται μέχρι 30 Μαρτίου από υποψήφιους επενδυτές, με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει δημοσιοποιηθεί στις 8-122011, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με βάση το νομοσχέδιο, στο Ελληνικό θα μπορούν να χτιστούν ακόμη και μικροί ουρανοξύστες, εφόσον τεκμηριώνονται όμως από αρχιτεκτονική μελέτη, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 1ΟΟ μέτρων από τα όρια του ακινήτου. Εξαίρεση αποτελούν οι «φάτσες» των ακινήτων σης λεωφόρους Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης, όπου μπορούν ελεύθερα να ανεγερθούν ψηλά κτίρια. Δίνεται, επίσης, n δυνατότητα ανέγερσης υψηλού κτιρίου στην περιοχή του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στον Άγιο Κοσμά για χρήση τουρισμού-αναψυχής. Δίνεται ακόμη n δυνατότητα να γίνουν προσχώσεις στη θάλασσα, με επιτρεπόμενη δόμηση και να αλλάξει η γραμμή του αιγιαλού. Ακόμη δίνεται δυνατότητα κατασκευής προβλητών και εξέδρων, στις οποίες επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων.

To μέγιστο ποσοστό κάλυψης ορίζεται το 40%, προβλέπεται ότι 2.000 στρέμματα από τα περίπου 6.200 στρέμματα της συνολικής έκτασης (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Αγ. Κοσμά) θα αποτελούν ενιαίο πράσινο, ενώ συνολικά σε όλη την έκταση θα πρέπει οι ελεύθεροι χώροι να καταλαμβάνουν το 75%. Οι συντελεστές δόμησης ανά ζώνη κλιμακώνονται από 0,2 έως 2,2. Γενικώς πάντως σε όλη την έκταση του Ελληνικού δίνεται n δυνατότητα αύξησης κατά20% των συντελεστών. Στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση του αυξημένου συντελεστή n εταιρεία «Ελληνικό A.E.» αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο το 50% της ωφέλειας σε χρήμα.

To ποσό αυτό διατίθεται μετά στους όμορους δήμους ως αποζημίωση. Επίσης, προβλέπονται διαδικασίες - εξπρές για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών κατεδάφισης υφιστάμενων κτιρίων στην έκταση, καθώς και για την έξωση των μισθωτών που δραστηριοποιούνται σήμερα στο χώρο του Ελληνικού, ενώ n έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών, καθώς και των αδειών κατεδάφισης θα γίνεται απευθείας από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Όλες οι παραχωρήσεις χώρων του αεροδρομίου ανακαλούνται και οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο σε διάστημα ενός μήνα, ενώ οι μισθώσεις κτιρίων, γηπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων λύνονται ύστερα από δίμηνη προειδοποίηση με καταβολή αποζημίωσης 3-18 ενοικίων. To νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη σύσταση «Γραφείου Ελληνικού» στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τους επενδυτές. Στην έκταση του Ελληνικού μπορούν να αναπτυχθούν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα, κατοικία, θεματικά πάρκα, καζίνο, συνεδριακά κέντρα κ.λπ. Επιπλέον, στον επενδυτή θα δοθεί προς χρήση και n μαρίνα του Αγίου Κοσμά που σήμερα εκμισθώνεται σε ιδιώτη.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου