Αλλάζει ο τρόπος που επιδοτούνται οι ΑΠΕ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει ο τρόπος που επιδοτούνται οι ΑΠΕ

Την 1η Φεβρουαρίου, όταν το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωνε τη μείωση στις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών, στο δελτίο Τύπου με τις αναλυτικές αλλαγές υπήρχε δήλωση-διευκρίνιση ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα το ΥΠΕΚΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών». Λίγες μέρες μετά και το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες έρχεται να ανατρέψει εκ το σκηνικό και να δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες στη μοναδική αγορά που κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω κρίσης το 2011 και συνεχίζει ακόμη και στο σκοτεινό 2012 να διατηρεί προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. 
Ενώ λοιπόν υποτίθεται ότι προ ημερών έκλεισε το θέμα των εγγυημένων τιμών, από σήμερα η αγορά μπαίνει εκ νέου σε διαδικασία αβεβαιότητας, καθώς το νέο μνημόνιο προβλέπει – έστω και μετά από διάλογο – σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζεται η ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

Στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνονται πέντε προβλέψεις που συνοψίζονται στα εξής: 

- Πρώτον θα καθοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα και θα ξεκινήσουν επαφές με τους φορείς και διάλογος για την αλλαγή του συστήματος υποστήριξης των ΑΠΕ. 

- Δεύτερον θα αλλάξει το νέο μοντέλο υποστήριξης των ΑΠΕ. Υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στις εγγυημένες τιμές που υπάρχουν σήμερα, με τον αστερίσκο ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές αποζημιώσεις. Προτείνεται το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής. 

- Τρίτον συνυπολογισμός στο νέο μοντέλο των τάσεων και του κόστους των τεχνολογιών ΑΠΕ. 

- Τέταρτον εξέταση επιλογής αυτόματης μείωσης. 

- Πέμπτον λήψη μέτρων για την ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. 

Πρακτικά το μείζον θέμα που ανοίγει αφορά στην αλλαγή του σημερινού συστήματος και την υιοθέτηση μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής. Σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένες ταρίφες που αφορούν στις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ, με τις χαμηλότερες τιμές να προσφέρονται στα αιολικά (για παράδειγμα τα αιολικά που μπήκαν στο σύστημα την Παρασκευή, λόγω υψηλής ΟΤΣ ουσιαστικά επιδοτούσαν το σύστημα με φθηνό ρεύμα) και τις υψηλότερες να πηγαίνουν στα φωτοβολταϊκά. Με το νέο μοντέλο που προτείνεται, δε θα υπάρχει ένα fixed feed-in-tariff αλλά θα υπάρχει ένα συγκεκριμένη επιδότηση – ένα επιπλέον ποσό με το οποίο θα πληρώνονται οι ΑΠΕ πάνω από την οριακή τιμή του συστήματος. 

Τα ανοιχτά θέματα σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολλά: πχ θα λαμβάνεται υπόψη η μέση ημερήσια ΟΤΣ ή η ωριαία ΟΤΣ τη στιγμή που εγχύεται η ενέργεια στο σύστημα. Πάντως σε πρώτη ανάγνωση η αλλαγή αυτή αναμένεται να «ελαφρύνει» το συνολικό κόστος για το σύστημα και αποτελεί ένα σαφές βήμα για το λεγόμενο grid parity, δηλαδή την επί ίσοις όροις συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά. Στην πράξη βεβαίως, το σύστημα αναμένεται να πλήξει εκ νέου την ακμάζουσα αγορά των φωτοβολταϊκών. 

Εξάλλου η διατύπωση του δεύτερου και του τρίτου όρου, δημιουργεί εκ νέου αβεβαιότητες για το νούμερο ένα «φόβο» της αγοράς, δηλαδή την πιθανότητα να υπάρξουν αναδρομικές μειώσεις στις τιμές που έχουν ήδη «κλειδώσει». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αποφευχθούν οι υπερβολικές αποζημιώσεις» και επίσης θα πρέπει να συνυπολογίζονται «τάσεις και κόστος των τεχνολογιών». Σε μια τέτοια περίπτωση βεβαίως το πλήγμα για την αγορά θα ήταν τεράστιο ενώ η φημολογία που επανέρχεται στο προσκήνιο θα λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την αγορά. 

Το πρόβλημα πάντως από τις παρεμβάσεις που κυοφορούνται είναι ότι ξεκινούν με λανθασμένο σκεπτικό: ότι δηλαδή το ηλεκτρικό σύστημα επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος από την πράσινη ενέργεια και ότι αυτό το κόστος θα πρέπει να μειωθεί. Και κάπου εδώ η «τρόικα» φαίνεται ότι... μπέρδεψε το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς που διογκώνουν το έλλειμμα του κατ’ επίφαση τέλους ΑΠΕ. Αντίθετα η αποτίμηση του κόστους – οφέλους από τη λειτουργία των ΑΠΕ και η σαφής αποτύπωση των επιπτώσεων θετικών ή αρνητικών από τη συνεισφορά της πράσινης ενέργειας είναι κάτι που πρώτοι ζητούν οι φορείς των ΑΠΕ, ζητώντας να αλλάξει συνολικά ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου