Υπόσχεση για στήριξη των μεγάλων έργων

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Υπόσχεση για στήριξη των μεγάλων έργων

Έμπρακτη στήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, με τη μόχλευση κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία και τη χρηματοδότηση σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως το πρόγραμμα Helios, n διαχείριση απορριμμάτων και το Ελληνικό, προσέφερε χθες ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ. Μιλώντας χθες στο περιθώριο της Διάσκεψης που οργάνωσε στην Αθήνα n Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: «εμποδίζοντας την κλιματική αλλαγή : κάνοντας την πράσινη ενέργεια πραγματικότητα» ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι n πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί μια δύσκολη, αλλά αναγκαία επιλογή για τη χώρα μας. «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται ένα προσεκτικός σχεδιασμός για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ οποίος στη συνέχεια ανέλυσε τα βασικά σημεία του σχεδιασμού της Τράπεζας για την Ελλάδα. 

Μέσα στο 2012 ανέφερε ότι n Τράπεζα δρομολογεί για την Ελλάδα τη δημιουργία δυο Ταμείων εγγυήσεων ένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα για τη χρηματοδότηση υποδομών που αναμένεται να βοηθήσουν την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς με ένα ποσό που θα άγγιξα συνολικά τα 5 δισ. ευρώ. Ως γνωστό το πρώτο Ταμείο θα χρησιμοποιεί πόρους ύψους 500 εκ, ευρώ από το ΕΣΠΑ για την παροχή εγγυήσεων οι οποίες θα μεταφραστούν σε δάνεια από την ΕΤΕπ και μετά και τη συνδρομή των εμπορικών τραπεζών που θα προσθέσουν το ίδιο ποσό και την ιδιωτική συμμετοχή - αν τα δάνεια κατευθυνθούν σε επενδύσεις- αναμένεται να φτάσουν στα 2 δια ευρώ. 

Αντιστοίχως στο Ταμείο χρηματοδότησης υποδομών για εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθεί άλλο 1 δισ. από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ το οποίο n ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει για να δώσει δάνειο προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Οι τελευταίες θα διπλασιάσουν το ποσό και μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να εξασφαλιστούν δάνεια συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου αυτού αναμένεται να προχωρήσουν και οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι έχουν κολλήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο κ. Χόγιερ άφησε να εννοηθεί ότι n Τράπεζα θα είναι παρούσα και στο πακέτο των μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία έχει ήδη δρομολογήσει n κυβέρνηση και αφορούν την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας. To πρώτο αφορά το πρόγραμμα «Helios» προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 GW φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 18 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, n οποία θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες. Στην κοινή εταιρεία διαχείρισης το ποσοστό συμμετοχής του κράτους θα φτάνει το 30% και το ποσοστό του ιδιώτη επενδυτή το 70%. Αν το δημόσιο αποφασίσει να μην ενοικιάσει αλλά να παραχωρήσει τα ακίνητα όπου θα δημιουργηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα τότε το ποσοστό του δημοσίου στην κοινή εταιρεία διαχείρισης μπορεί να φτάσει και το 50%. Η επένδυση n οποία αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχει εξασφαλισμένη ευνοϊκή μεταχείριση από τον κοινοτικό κανονισμό για τα επόμενα 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό όμως n απόδοση της αρχικής επένδυσης είναι πιθανό να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ. 

To δεύτερο είναι n αξιοποίηση των 6200 στρεμμάτων του αεροδρομίου του Ελληνικού τo οποίο, όπως είπε, σύντομα θα αποκτήσει πολεοδομική ταυτότητα και να προχωρήσει n αξιοποίηση του.

Η τρίτη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων που καθυστερεί επί δεκαετίες και έχει γίνει αιτία για αστοχίες στην απορρόφηση των προγραμμάτων περιβάλλοντος για το 2o και 3o Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Η τέταρτη μεγάλη ευκαιρία είναι n προώθηση του μεγάλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο ως γνωστό θα έχει στόχο την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ σε μια περίοδο χρόνου που ξεπερνά ακόμη και το 2020. Ο κ Χόγιερ επανέλαβε ότι το 2011η ΕΤΕπ χρηματοδότησε τον τομέα της πράσινης οικονομίας με το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος στις οποίες n Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παίξει κρίσιμο ρόλοαναφέρθηκε σε σύντομη δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ. Ενδεικτικά ανέφερε την αξιοποίηση της παλιάς έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, το Πρόγραμμα «Ήλιος», οι αποκρατικοποιήσεις στο φυσικό αέριο, των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ, n είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ενεργειακά δίκτυα της χώρας, n είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο Κτηματολόγιο, όπως και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου