"Κοράκια" εις αναζήτησιν απελπισμένων ιδιοκτητών

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

"Κοράκια" εις αναζήτησιν απελπισμένων ιδιοκτητών

Την ώρα που η οικοδομή και κατ' επέκταση η αγορά κατοικίας έχει παγώσει, ιδιώτες που κατέχουν ρευστό ή και ομάδες επενδυτών/εταιρίες βολιδοσκοπούν τα ακίνητα εκείνα στα οποία ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και μπορεί να τα πουλήσει/χάσει έναντι "πινακίου φακής". Είναι γνωστό πως η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει κλείσει προ πολλού και ως εκ τούτου αρκετοί πολίτες αναζητούν ρευστό.
"Εξυπνοι" παίκτες, εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων offshore (σε πολλές περιπτώσεις έχουν συστήσει εταιρία που δανείζει με ενέχυρο ή υποθήκη) με ισχυρή ρευστότητα αγοράζουν ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές κυρίως από ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη από χρήματα.
Στην περίπτωση διάφορων "ενεχυροδανειστηρίων" πολίτες που απευθύνονται εκεί έχουν άσχημη κατάληξη καθώς δεν καταφέρνουν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Οι επιτίδειοι βρίσκουν απελπισμένους ιδιοκτήτες, τους δανείζουν και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να υπογράψουν τις λεγόμενες «αυτοσυμβάσεις». Πρόκειται για ένα προσύμφωνο συνήθως λίγων μηνών, κατά την οποία ο πωλητής έχει δικαίωμα να πληρώσει το χρέος του. Αν δεν το κάνει, τότε ο αγοραστής μπορεί να κάνει μονομερώς οριστικό συμβόλαιο και να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του, τις περισσότερες φορές σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν οι πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν έχουν φέρει μεγάλη κινητικότητα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Στο στόχαστρο βρίσκονται μεγάλης αξίας ακίνητα, ολόκληρα χαρτοφυλάκια ακινήτων (αλυσίδες λιανικής κλπ) και παραθεριστικής κατοικίας. Στην τελευταία περίπτωση ειδικά είναι γεγονός πως τα πράγματα έχουν "βαλτώσει" για τα καλά με τιμές να μειώνονται αισθητά. Πολυτελείς κατοικίες στα καλύτερα σημεία (Μύκονος, Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σαντορίνη κλπ) έχουν γίνει στόχος κυρίως ξένων επενδυτών. Αυξημένη ζήτηση υπάρχει από Ρώσους, Γερμανούς και Άραβες.

sfokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου