Από "λάθος" μπλόκαραν την έκδοση οικοδομικών αδειών για 4 μήνες σε παραδοσιακούς οικισμούς-Αιγαίο

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Από "λάθος" μπλόκαραν την έκδοση οικοδομικών αδειών για 4 μήνες σε παραδοσιακούς οικισμούς-Αιγαίο

Προβλήματα στην εφαρμογή του, δημιουργεί ο νέος νόμος έκδοσης αδειών δόμησης στο χώρο του Αιγαίου, καθώς για την εφαρμογή του νόμου καθορίζονται μεταξύ άλλων, η σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, η στελέχωση των Συμβουλίων, τα κριτήρια επιλογής των μελών των Συμβουλίων και η διάρκεια της θητείας τους.
Συγκεκριμένα, το θέμα προέκυψε με την δημοσίευση του νέου νόμου 4030/2011 με τίτλο "Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις" που δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 

Μέχρι σήμερα, με τον ισχύοντα νόμο περί έκδοσης οικοδομικών αδειών οι αρχιτεκτονικές μελέτες σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας ελέγχονται από τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στο νέο νόμο με το άρθρο 45, που δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011, αλλα ισχύει από την 1η Μαρτίου 2012, καθορίζεται ότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα ελέγχονται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, με τον νέο νόμο καταργούνται τα ΣΧΟΠ. Ωστόσο, ενώ το άρθρο αναφέρει ότι με την έναρξη του νέου νόμου καταργούνται τα ΣΧΟΠ, στις "άλλες διατάξεις" περιλαμβάνονται μία σειρά άρθρων μεταξύ των οποίων και το 45 τα οποία έχουν ημερομηνία έναρξης ισχύος την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου δηλαδή την 25 Νοεμβρίου 2011. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από την 25 Νοεμβρίου 2011 μέχρι και την 1η Μαρτίου 2012 (οπότε θα έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής), υπάρχει αδυναμία στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές που εγκρίνονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες από ΣΧΟΠ. Σημειώνεται ότι στο χώρο του Αιγαίου, η πλειοψηφία των οικισμών είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις.

Για το θέμα αυτό, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρουν ότι "είναι αδιανόητο σε περίοδο ύφεσης η διακοπή λειτουργίας του ΣΧΟΠ, χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλη επιτροπή. Οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το σύνολο της κοινωνίας μας θα είναι καταστροφικές για την ανάπτυξη του τόπου".

Επιπρόσθετα σημειώνουν, ότι αυτό θα έχει και αντίκτυπο στα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ζητούν να γίνει μία άμεση νομοθετική παρέμβαση, ούτως ώστε η λειτουργία των ΣΧΟΠ να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι την έναρξη λειτουργίας των νέων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής ενώ όπως σημειώνουν "δυστυχώς διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά την προχειρότητα με την οποία νομοθετούνται σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των περιοχών μας".

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου