Ανοιχτή επιστολή του Κ. Καρτάλη στον πρωθυπουργό για την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Καρτάλη στον πρωθυπουργό για την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 

Με αφορμή τη συνάντηση σας με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την προώθηση νομοσχεδίου που θα επιλύει - με ταχείες διαδικασίες - ανοικτά ζητήματα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, επισυνάπτω προς ενημέρωση σας το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. 
Tο πόρισμα δεν εξαντλείται σε διαπιστώσεις αλλά κατά την άποψη της Επιτροπής αποτυπώνει ένα πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι θετικό δε ότι ορισμένες από τις προτάσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω πρόγραμμα έγιναν αποδεκτές από συγκεκριμένα Υπουργεία και είναι στη φάση της υλοποίησης. 

Επισημαίνω μόνο ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής εξέτασε, στα πλαίσια της Θεματικής Ενότητας "Ανασυγκρότηση των πόλεων", το θέμα "Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας" σε μία προσπάθεια α) να καταγραφούν τα προβλήματα β) να κατατεθούν οι προτάσεις των φορέων γ) να εντοπισθούν οι αναγκαίες λύσεις δ) να οργανωθεί ένα σύστημα συντονισμού των επιμέρους φορέων αλλά και ε) να δρομολογηθεί ένα ουσιαστικό σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής των λύσεων. 

Στην προσπάθεια της η Επιτροπή έλαβε τις απόψεις των συναρμόδιων Υπουργείων, της (τότε) Υπερνομαρχίας Αθηνών, της (τότε) Νομαρχίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων και (κατά χρονολογική σειρά) των Επιτροπών Κατοίκων των περιοχών του Ιστορικού Κέντρου (Μεταξουργείου, Κουμουνδούρου-Γκάζι-Ψυρρή, Ακαδημία Πλάτωνος, Πλάκας και Εξαρχείων), της Κίνησης Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, του ΤΕΕ, του ΣΕΠΟΧ, του ΣΑΔΑΣ, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, της ΜΚΟ Ecocity και της ΜΚΟ Sarcha. 

Η Επιτροπή επικαιροποίησε δις το πόρισμα της και διαπίστωσε σχετική ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων κυρίως σε ότι αφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ενίσχυση μέτρων ασφάλειας, κατάρτιση σχεδίου μέτρων διυπουργικής εμβέλειας), στο ΥΠΕΚΑ και στο Υπουργείο Υγείας. 

Πλην όμως διαπίστωσε επίσης ότι οι ρυθμοί είναι αργοί και ότι παραμένει ζητούμενο η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, η επίσπευση - αλλά και η χρηματοδότηση - των αναγκαίων μέτρων αλλά και η υπέρβαση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων. 

Η Επιτροπή επιμένει στη διαπίστωσή της ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας είναι σε βαθιά παρακμή και ότι σύντομα η κατάσταση του θα είναι, σε ορισμένα σημεία του, μη αναστρέψιμη καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός. 

Είναι ως εκ τούτου στη διάθεση σας για την υποστήριξη κάθε νομοθετικής ή άλλης πρωτοβουλίας για την προστασία του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου