Μέσω της ΤτΕ οι νέες αντικειμενικές

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μέσω της ΤτΕ οι νέες αντικειμενικές

Εκσυγχρονίζεται η βάση δεδομένων των ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, από την οποία θα προκύπτουν κάθε χρόνο οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρχή θα γίνει από τον Ιούνιο, όταν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, έξι μήνες αργότερα σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η πολιτική ηγεσία κατανόησε ότι μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποτέλειωνε την οικοδομή και την κτηματαγορά.
Με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, οι υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες θα προσαρμοστούν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών κατά περιοχή. Σε όλες τις περιπτώσεις θα προκύψουν αυξήσεις παρά τις μειώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι αντικειμενικές αξίες είναι «παγωμένες» από το 2007, όταν ακόμα οι αγοραίες τιμές αυξάνονταν με σημαντικούς ρυθμούς κάθε χρόνο. Δηλαδή, παρά τις διορθώσεις των τιμών την τελευταία διετία, οι αγοραίες τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες των αντικειμενικών, στις περισσότερες περιπτώσεις, με εξαίρεση εμπορικά ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία έχει μειωθεί δραματικά, λόγω των λουκέτων των καταστημάτων.

Νέο σύστημα

Προκειμένου να γίνει περισσότερο πρακτική η βάση των δεδομένων, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εμπλουτίσει τα στοιχεία με περισσότερες αναλυτικές λεπτομέρειες, ώστε να γίνουν πιο ακριβή. Πρόκειται για τη συγκέντρωση των τιμών των ακινήτων που μεταβιβάζονται μέσω τραπεζών, η αξία των οποίων υπολογίζεται από τους μηχανικούς των τραπεζών με ακρίβεια με βάση τα δεδομένα της αγοράς κατά περιοχή. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θεωρούνται αξιόπιστα και το υπουργείο Οικονομικών θα τα χρησιμοποιήσει για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Για την κατασκευή των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις τιμές, καθώς και τον αριθμό και τον όγκο των συναλλαγών στην αγορά οικιστικών ακινήτων, χρησιμοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει η τράπεζα από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα στοιχεία των εκτιμήσεων για τα οικιστικά ακίνητα που συγκεντρώνονται στο Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος από τις αρχές του 2009. Εκτός των άλλων, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία όλων των οικιστικών ακινήτων, καθώς και πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Η βάση είναι ήδη αρκετά μεγάλη, δεδομένου ότι ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2011 έφτασε συνολικά τις 558.700 περίπου και αφορούσαν κατά 68,1% διαμερίσματα, 19% μονοκατοικίες, 5,7% μεζονέτες, 5,3% οικόπεδα και 1,9% λοιπά.

Οι δείκτες συναλλαγών βασίζονται στις εκτιμήσεις των μηχανικών των αρμόδιων υπηρεσιών των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά µε την αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικιστικών ακινήτων τα οποία αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης ή εξασφάλιση χορηγούμενων από τα πιστωτικά ιδρύματα δανείων. Μέρος των εκτιμήσεων αυτών είναι πιθανό να μη συνδέεται με αγοραπωλησία οικιστικών ακινήτων, αλλά να αφορά επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφαλίσεων επί ακινήτων για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.

Τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Μετά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο, ανάλογα με τις μεταβολές των αγοραίων τιμών, κατά περιοχή. Υποτίθεται ότι οι αντικειμενικές αξίες θα μειώνονται αν μειώνονται οι αγοραίες, αλλά απομένει να το δούμε στην πράξη.

Με το σημερινό σύστημα, μια γενική αύξηση των αντικειμενικών τιμών π.χ. κατά 30% σε μια περιοχή επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα ακίνητα η αγοραία αξία αυξήθηκε π.χ. 10%, ενώ για κάποια άλλα στην ίδια ζώνη αυξήθηκε 50%. Ομως, όλα τα ακίνητα της ίδιας ζώνης επιβαρύνονται το ίδιο. Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να άρει τις συγκεκριμένες αδικίες και οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα εκδίδονται στο μέλλον να είναι πιο δίκαιες, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει περισσότερους από 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, όπως ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας ή δευτερεύουσας κατοικίας, ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια, το χαράτσι μέσω ΔΕΗ αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, δικαιώματα συμβολαίων, δικηγορικές αμοιβές, έξοδα του υποθηκοφυλακείου και άλλα τέλη και φόροι.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου