Κατασκευές: η δόμηση στα Νησιά πάγωσε..

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κατασκευές: η δόμηση στα Νησιά πάγωσε..


Αναστάτωση προκαλεί στα νησιά του Αιγαίου η κατάργηση των τοπικών Συμβουλίων Χωροταξίας (ΣΧΟΠ), χωρίς τηναντικατάστασή τους από αντίστοιχο όργανο. Οπως υποστηρίζουν οι τοπικοί τεχνικοί φορείς, η κατάργηση είχε ωςαποτέλεσμα να «παγώσει» εντελώς η οικοδομική δραστηριότητα, αφού στους παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται γιακάθε νέα άδεια προηγούμενη έγκριση του ΣΧΟΠ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα ορισμού νέων συμβουλίων είναι πλέον στιςΑποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν επιληφθεί.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος 4030/11 για τις οικοδομικές άδειες ορίζει τη σύσταση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής καιΣυμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, σε αντικατάσταση των παλαιών τοπικών ΣυμβουλίωνΧωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ). Τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου -στις 28 Νοεμβρίου- ογενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημ. Χαλκιώτης με έγγραφό του διέταξε την παύση λειτουργίαςτων ΣΧΟΠ ανά νομό και επαρχείο (Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Χίου, Λήμνου, Θήρας, Νάξου, Καλύμνουκαι Κω). «Η επαναλειτουργία των ανωτέρω οργάνων θα αρχίσει μετά τον ορισμό εκ νέου των μελών τους ή έπειτα απόνεότερες οδηγίες», αναφέρει.
Στην περίπτωση αυτή, όμως, η ταχεία αντίδραση του κρατικού μηχανισμού... δημιούργησε πρόβλημα! Κι αυτό γιατίστο Αιγαίο η πλειονότητα των οικισμών, ακόμα και ολόκληρα νησιά, είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά καιεπομένως η έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών από τα ΣΧΟΠ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των οικοδομικώναδειών από τα πολεοδομικά γραφεία. «Με την κατάργηση των ΣΧΟΠ, χωρίς προηγούμενη αντικατάστασή τους... μαςοδήγησαν στην αγρανάπαυση!», λέει στην «Κ» η κ. Ευαγγελία Μπιλλήρη, πολιτικός μηχανικός στην Κάλυμνο. «Οσοιέσπευσαν να προλάβουν την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών μπήκαν στον «πάγο». Κι εμείς απλάκαθόμαστε στα γραφεία μας και περιμένουμε. Είναι που είναι το Darwin της Αυστραλίας αποικία της Καλύμνου, τώραθα γίνει... πρωτεύουσα».

Το πρόβλημα εντόπισαν και τα νησιωτικά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που ζήτησαν την άμεση παρέμβασητης πολιτείας. «Η ρύθμιση έγινε πρόχειρα. Κανονικά θα έπρεπε τα ΣΧΟΠ να καταργηθούν αφού ιδρυθούν ταΣυμβούλια Αρχιτεκτονικής», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

Από πλευράς του, το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε γνώση του θέματος και υποστηρίζει ότι η ευθύνη άμεσηςίδρυσης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής ανήκει, σύμφωνα με τον νέο νόμο, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. «Θαέπρεπε, ωστόσο, το υπουργείο να έχει προετοιμάσει το έδαφος εγκαίρως ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέοκαθεστώς», λέει ο κ. Γρύλλης. «Αυτή τη στιγμή οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου