«Οδηγός» για την e-διόρθωση του Ε9

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Οδηγός» για την e-διόρθωση του Ε9

Προθεσμία δέκα ημερών έχουν οι κάτοχοι ακινήτων που έχουν μεταβολή στην περιουσιακή ή την οικογενειακή τους κατάσταση να δηλώσουν τις αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα σε όσους διαπιστώνουν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση να τα διορθώσουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με τα νέα στοιχεία θα υπολογιστούν το ΕΤΑΚ του 2009, ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011, όπως επίσης και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ. Οι διορθώσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής για το έντυπο Ε9 που έχει δημιουργηθεί στο taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011.
Η νέα εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν την ενημερωμένη περιουσιακή μερίδα τους με βάση τις δηλώσεις του 2009 και του 2010 και αν χρειάζονται αλλαγές να τις πραγματοποιούν ηλεκτρονικά.

Επιπλέον παρέχονται βοηθήματα χαρτών, ώστε να ενημερώνεται απευθείας η μερίδα τους για το 2011. Με την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Ε9 διευκολύνεται η άμεση, εύχρηστη και γρήγορη ενημέρωση της περιουσιακής εικόνας του κάθε φορολογουμένου, χωρίς το κόστος, τα λάθη και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων αναπτύχθηκε με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου, γι' αυτό επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους. Ετσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού.

Στο πλαίσιο αυτό, για όσους υπόχρεους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια, οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους φορολογίας.

Η εφαρμογή

Κατά την είσοδο του χρήστη στο σύστημα, είναι προεπιλεγμένη η καρτέλα «Αρχική». Για τη μετάβαση σε άλλη καρτέλα, αρκεί ο χρήστης να πατήσει επάνω στο όνομα της καρτέλας.

Οι βασικές καρτέλες της εφαρμογής είναι οι εξής:

• «Αρχική»: Προβάλλονται γενικές πληροφορίες σε σχέση με το φορολογούμενο (για παράδειγμα εάν εμφανίζεται κάτω από κάποιον υπόχρεο, εάν υπάρχει σε εκκρεμότητα υποβολή δήλωσης Ε9 κ.λπ.).

• «Περιουσιακή Κατάσταση»: Προβάλλεται η περιουσιακή εικόνα του υπόχρεου όπως έχει διαμορφωθεί στο έτος αναφοράς.

• «Δηλώσεις Ε9»: Προβάλλονται οι δηλώσεις Ε9 του υπόχρεου.

• «Υποβολή δήλωσης Ε9»: Ανοίγει τη φόρμα καταχώρισης των στοιχείων της δήλωσης Ε9. Η καρτέλα αυτή εμφανίζεται όταν ο χρήστης πατήσει «Δημιουργία Δήλωσης Ε9» από τις διαθέσιμες ενέργειες.

• «Υποβολή Δήλωσης Ε9»: Η καρτέλα «Υποβολή Δήλωσης Ε9» χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέας δήλωσης Ε9 και εμφανίζεται στο κεντρικό μενού επιλογών με το πάτημα του συνδέσμου «Δημιουργία δήλωσης Ε9» που υπάρχει στις διαθέσιμες ενέργειες. Σε αυτή απεικονίζονται: τα γενικά στοιχεία της δήλωσης (έτος αναφοράς, είδος δήλωσης, περιγραφή ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο υπόχρεος), οι ενδείξεις για το αν δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 σε προηγούμενα έτη. Για παράδειγμα, εάν ο υπόχρεος έχει δηλώσει ακίνητα στο Ε9 μόνο το έτος 2010 και όχι σε προηγούμενα έτη, θα πρέπει να τσεκάρει μόνο την ένδειξη «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010».

Στη συνέχεια και ανάλογα με τις μεταβολές που θέλει να κάνει, επιλέγει τα αντίστοιχα εικονίδια.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν Ε9
Υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δήλωση Ε9 αρχική ή να τροποποιήσουν τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις είναι:

1. Οσοι είχαν μεταβολή το 2010 στην ακίνητη περιουσία ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Στην περίπτωση γάμου, υποβάλλεται Ε9 μόνον εφόσον η σύζυγος έχει κάποιο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο. Για την πραγματοποίηση μεταβολών ως προς τα στοιχεία της συζύγου (εισαγωγή ή διαγραφή) απαιτείται οι σχετικές μεταβολές να έχουν καταχωριστεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Αν δεν έχει προηγηθεί η ενημέρωση στο μητρώο, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

2. Οσοι υπέβαλαν το Ε9 χειρόγραφα και επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποια διόρθωση στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2011 θα θεωρηθεί η ηλεκτρονικά υποβληθείσα. Εφόσον το Ε9 υποβλήθηκε χειρόγραφα μαζί με τη φετινή φορολογική δήλωση τότε δεν απαιτείται η εκ νέου υποβολή του με ηλεκτρονικό τρόπο, εκτός και αν υπάρχουν λάθη που απαιτούν διορθώσεις.

3. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων τους που εμφανίζονται στην εφαρμογή. Διορθώσεις μπορούν να γίνουν σε αυτήν την περίπτωση και στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους όπως αυτή εμφανίζεται την 1η Ιανουαρίου 2010.

Πότε υποβάλλεται χειρόγραφα

Η δήλωση Ε9 δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2011, χωρίς την επιβολή προστίμου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Οταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ του υπόχρεου.

2. Οταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

Επονται τα χαράτσια

Μετά τις διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση, αμέσως μετά τις γιορτές η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκδώσει και θα αποστείλει σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων για φόρους και τέλη, όπως είναι:

1. Το ΕΤΑΚ του 2009, που επιβάλλεται σε όσους είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ για τον άγαμο και άνω των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

2. Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010, σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

3. Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010 σε ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

4. Η έκτακτη εισφορά στη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία του έτους 2009, δηλαδή σε όσους η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπερνούσε την 1-1-2009 το ποσό των 400.000 ευρώ. Το ποσό της εισφοράς κλιμακώνεται με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%.

5. Το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ για το 2011. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί με τα λάθη και μετά θα γίνει συμψηφισμός, είτε με τη δεύτερη δόση για το 2011 είτε με το τέλος που αναλογεί στο 2012, το οποίο θα υπολογιστεί μετά τις διορθώσεις.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου