Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις Μεσούτ Γιλμάζ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις Μεσούτ Γιλμάζ

Σοβαρές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι πράκτορες της χώρας του ήταν πίσω από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90.
Η Αθήνα έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ζητώντας επισήμως ενημέρωση από την Αγκυρα και στην πρώτη επίσημη αντίδραση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλμάζ, σημείωσε: «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ, είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Birgun», παραδέχθηκε ότι την περίοδο 1995-1997 οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έκαιγαν ελληνικά δάση.
Οπως τόνισε ο κ. Γιλμάζ στην τουρκική εφημερίδα, όλοι οι πρωθυπουργοί ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το διάδοχό τους πού και με ποιον τρόπο χρησιμοποιήθηκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, όμως η κα Τσιλέρ -πρωθυπουργός το επίμαχο διάστημα- αρνήθηκε να αποκαλύψει τις σχετικές πληροφορίες στον κ. Γιλμάζ.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη σημειώθηκαν εμπρησμοί σε δάση της Ρόδου, ενώ υπήρξε περίπτωση όπου -το καλοκαίρι του 1996- εξερράγησαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και μάλιστα μέρα-μεσημέρι, σε μία στιγμή που το νησί ήταν γεμάτο με τουρίστες.
Εντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Γιλμάζ που μαρτυρούν τουρκική εμπλοκή σε εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο 1995-1997.

«Ενημέρωση σε βάθος»

Για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο η Ν.Δ. Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητεί από την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει στην Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

«Να τους χαίρονται»

«Οταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση», συμπληρώνεται.

«Να ζητήσει εξηγήσεις»

Ο ΣΥΝ σχολίασε πως «οι δηλώσεις Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».

«Πολιτικό θέμα»

Τη θέση ότι οι δηλώσεις Γιλμάζ αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας διατύπωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου