Από 1η Μαΐου σε ισχύ ο νέος 'πράσινος' δακτύλιος στην Αθήνα!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Από 1η Μαΐου σε ισχύ ο νέος 'πράσινος' δακτύλιος στην Αθήνα!

Toυς όρους και τις προϋποθέσεις που θα εφαρμοστεί ο «πράσινος δακτύλιος» στην Αθήνα παρουσίασε χθες ουπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος στη Bουλή.
Τα βασικά σημεία του μέτρου είναι:

1. Για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά οχήματα κάτω των 2,2 τόνων, για τον μικρό δακτύλιο:

- Oλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, θα κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του μικρού δακτυλίου εφόσον είναιτεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης, με άδεια πρώτης κυκλοφορίας από 1-1-2011 και μετά, εφόσον εκπέμπουνδιοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

- Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα. Ειδικά για τα υβριδικά επιτρέπονται και αυτά που είναι Euro IV.

- Η κυκλοφορία εντός του δακτυλίου των οχημάτων με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας προ του 1990 θαεπιτρέπεται μόνο τις ημέρες και ώρες που δεν ισχύει ο μικρός δακτύλιος.

- Τα οχήματα που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρούδακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών - ζυγών».

2. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων έως 12 τόνους, ημερομηνίαςκατασκευής πριν από την 1-1-1990, στον μεγάλο δακτύλιο.

3. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 12 τόνων, ημερομηνίας κατασκευής πριν από την 1-1-1990,στην Αττική πλην των εθνικών οδών Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου, της Αττικής Οδού και των κύριων οδώνπρόσβασης στα λιμάνια Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.

Η ημερομηνία κατασκευής θα πιστοποιείται από τα εργοστάσια ή τους επίσημους αντιπροσώπους με βάση τον αριθμόπλαισίου του οχήματος.

Η ημερομηνία της 1-1-1990 θα επικαιροποιείται αυτόματα, κάθε νέο ημερολογιακό έτος, ώστε κάθε φορά νααπαγορεύονται τα οχήματα που είναι παλαιότερα των 22 ετών.

Τα οχήματα που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα θα λαμβάνουν ειδικό πράσινο σήμα. Ο νέος «πράσινοςδακτύλιος» προτείνεται να ισχύει από 1/5/2012.

ypodomes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου