Άρθρο Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Εφημερίδα «Καθημερινής της Κυριακής». Γιατί μας ενδιαφέρει η κλιματική αλλαγή;

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Άρθρο Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Εφημερίδα «Καθημερινής της Κυριακής». Γιατί μας ενδιαφέρει η κλιματική αλλαγή;

Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής γίνεται μέρα με τη μέρα περισσότερο αντιληπτός. Το 2010 ήταν μαζί με το 2005 το πιο θερμό έτος από το 1885. Και τον τελευταίο αιώνα η θερμοκρασία αυξήθηκε σχεδόν κατά 1 βαθμό Κελσίου, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εκπομπών αερίων φαινομένων θερμοκηπίου, της καύσης υδρογονανθράκων, κυρίως ορυκτών καυσίμων, αλλά και της αποψίλωσης δασών.
Παρά την κινητοποίηση της παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας απέναντι στους υπαρκτούς κινδύνους για τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, η οποία οδήγησε στην πρώτη συμφωνία του Ρίο το 1992 και τελικά στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997 για συγκεκριμένες δράσεις των κρατών ενάντια στην κλιματική αλλαγή, πολύ λίγοι άνθρωποι, σήμερα, συναισθάνονται τη σημασία αυτών των εξελίξεων για την καθημερινή τους ζωή, για την οικονομία και για τη χώρα. Ειδικά σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή για την καθημερινότητα του πολίτη και την οικονομία, η σύνδεση του μέλλοντος του πλανήτη με την επίλυση των οικονομικών μας προβλημάτων δεν είναι εύκολα ορατή.
Ομως, η προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή, όπως δεσμεύει τη χώρα μας μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες, όχι μόνο συνδέεται αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοχλό κινητοποίησης τομέων με πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την οικονομία, την απασχόληση και την παραγωγή νέου εισοδήματος. Και αυτό δεν αποτελεί τη λογιστική προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή όπως θα μπορούσε να σπεύσει να παρατηρήσει κανείς, αλλά την πεμπτουσία κάθε προσπάθειας που γίνεται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για τον ίδιο τον άνθρωπο, με έναν τρόπο που όχι μόνο να μην υπονομεύει αλλά και να διασφαλίζει τις ίδιες ή και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
Οι στόχοι και τα εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ανεξάρτητα από την προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας μας και την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για κάθε πολίτη. Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αποκτήσουμε μια οικονομία με ολοένα και λιγότερη εξάρτηση από τον άνθρακα. Είναι όμως και πηγή νέου εισοδήματος και νέων θέσεων εργασίας για τη χώρα, ενώ ενισχύουν την ενεργειακή μας αυτονομία.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, η προώθηση ενός νέου μοντέλου κατοικίας δίνουν τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας ανεξάρτητα από την πηγή που παράγεται, μειώνουν τις εκμπομπές ρύπων και θερμότητας στην ατμόσφαιρα, αξιοποιούν κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και συντελούν στη διατήρηση της αισθητικής του περιβάλλοντος. Ομως, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι και ένα μέσο οικονομίας για κάθε νοικοκυριό, είναι επίσης μια πηγή αναζωογόνησης κλάδων της οικονομίας μας, όπως η παραγωγή υλικών, η βιοτεχνία και οι κατασκευές.
Η μείωση των εκπομπών αερίων από τη βιομηχανία αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας, ενώ ενισχύει την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τελικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η προστασία των δασών με ένα εύρος παρεμβάσεων, που ξεκινούν από την κατάρτιση των δασικών χαρτών και καταλήγουν σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες πρόληψης και πυροπροστασίας, προφανώς ενισχύει τους πνεύμονες οξυγόνου του πλανήτη, είναι αναπόσπαστο μέρος της υποχρέωσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι όμως και πηγή ανάπτυξης και δημιουργίας εισοδήματος από παράλληλες δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας, πηγή δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και εισοδήματος από δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ίδια την αξιοποίηση του δάσους.
Με απλά λόγια, η μάχη για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η αυτονόητη υποχρέωση της ανθρωπότητας απέναντι στη Γη που την φιλοξενεί, είναι όμως και η αυτονόητη υποχρέωση κάθε κοινωνίας απέναντι στον εαυτό της και απέναντι στις επόμενες γενιές για τη διατήρηση όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και μιας οικονομίας που αναπτύσσεται σε αρμονία με τη φύση και αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα που αυτή δίνει χωρίς να την υποβαθμίζει.
Οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή είναι στόχοι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας. Από τη Δευτέρα στο Durban της Νότιας Αφρικής οι εκπρόσωποι πάνω των 185 χωρών ξεκίνησαν πάλι τις διαπραγματεύσεις. Παρόντες είναι επίσης σαν παρατηρητές και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί, όπως UNEP, UNIDO, WMO, WorldBank, IMO, πολλές διεθνείς περιβαλλοντικές ΜΚΟ και διεθνή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Παρούσα σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση για το κλίμα θα είναι και η Ελλάδα. Για εμάς, σταθερή διεκδίκηση και προτεραιότητα είναι η δέσμευση όλων των χωρών στους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη ασφαλής διέξοδος από τους κινδύνους για τον πλανήτη, αλλά και μία ασφαλής δίοδος για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανθρώπινης και πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα μας.


ypeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου