Τρεις διαγωνισμοί για παραχώρηση ακινήτων

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τρεις διαγωνισμοί για παραχώρηση ακινήτων

Εντός των προσεχών ημερών το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων βγάζει στον αέρα άλλους τρεις διαγωνισμούς για την παραχώρηση ακινήτων, στο πλαίσιο των επτά διαγωνισμών που επιδιώκει να προχωρήσει μέχρι τις αρχές τους επόμενου έτους. 
Πρόκειται για το ακίνητο της Αφάντου Ρόδου, για τουριστική έκταση στην Κέρκυρα και για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Παράλληλα, εξετάζονται μικρές αλλαγές στον κατάλογο με τα 39 κτίρια που στεγάζουν υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και στη διαδικασία πώλησής τους. 
Το «στοιχειωμένο» τουριστικό ακίνητο της Αφάντου (γήπεδο γκολφ, που κατασκευάστηκε το 1973, και κτιριακές εγκαταστάσεις προς εξυπηρέτηση των πελατών-παιχτών, σε παραλιακή έκταση εμβαδού περίπου 1.500 στρ., που βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου, στην ανατολική πλευρά του νησιού), διατίθεται για 4η φορά σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμού. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τρεις διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της έκτασης, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί καμία διαδικασία. 

Όσον αφορά το IBC, στο μεγαλύτερο τμήμα του στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall, το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια. 

Στην Κέρκυρα, η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που πέρασε στον έλεγχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, διαθέτει αρκετές παραλιακές εκτάσεις.
Όσο για τη διαδικασία πώλησης των 39 κτιρίων, που πέρασε προ διμήνου στη δικαιοδοσία του Ταμείου, ετοιμάζονται μικρές αλλαγές στον κατάλογο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κτίρια όπως αυτά του υπουργείου Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας), τα οποία θεωρείται δύσκολο να πωληθούν αφού έχουν ειδικό καθεστώς ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει, έστω και σε μικρότερο βαθμό, για κτίρια των Σωμάτων Ασφαλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο ενδέχεται ο κατάλογος να αναπροσαρμοστεί. 

Επίσης, όπως έχει γράψει την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day, επιδιώκεται η πώληση των ακινήτων όχι ως ενιαίο πακέτο, αλλά σε μικρότερα τμήματα. 

Για το Ελληνικό και την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη της παρούσης κυβέρνησης υποστηρίζουν πως ήταν λάθος η εμμονή με το (πραγματικό ή φανταστικό) ενδιαφέρον του Κατάρ. «Έτσι αποτρέπεις άλλους σοβαρούς επενδυτές, οι οποίοι δεν θα έρθουν γιατί θα θεωρήσουν πως η δουλειά θα δοθεί ούτως ή άλλως στο Εμιράτο», υποστηρίζουν. 

Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε προσπάθεια για να ανατραπεί η συγκεκριμένη εντύπωση η οποία είχε καλλιεργηθεί, σε βαθμό υπερβολής, την προηγούμενη διετία. Για την ιστορία, εκπρόσωποι του Κατάρ ουδέποτε πέρασαν την πόρτα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο μεταβιβάστηκε προ μηνών η Ελληνικό Α.Ε.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου