Εξηγήσεις για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ. Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι προχωρά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Εξηγήσεις για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ. Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι προχωρά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας

Εξηγήσεις για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τονίζοντας ότι η ΡΑΕ ενεργώντας ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, με στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τον ΔΕΣΜΗΕ για το 2012 και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς ηλε-κτρικής ενέργειας. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι:

«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος παρέχει σειρά κινήτρων με σημαντικότερο τον χρηματοδοτικό μηχανισμό των εγγυημένων τιμών με ταυτόχρονη προτεραιότητα των ΑΠΕ στην απορρόφηση ενέργειας. Βασικές πηγές εσόδων για τον μηχανισμό είναι ο Λογαριασμός του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ και το 95% των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων, που το 2011 έχουν ξεπεράσει τα 110 εκ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη διάθεσή της στο σύστημα. Η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ και την ανάπτυξη νέων, χωρίς να γίνεται σε βάρος του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά ούτε και εξ ολοκλήρου σε βάρος των καταναλωτών, που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, ο Λογαριασμός του Ειδικού Τέλους εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 θα παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με βάση τις αρχές και τους στόχους που έθεσε το ΥΠΕΚΑ, αποτέλεσε το αντικείμενο διαβούλευσης με θέμα τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ. Το ΥΠΕΚΑ κάλεσε όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων να καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Αξιοποιώντας τις προτάσεις των φορέων και κατόπιν διαβούλευσης με τον ΔΕΣΜΗΕ και την ΡΑΕ, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με γνώμονα την προστασία των τελικών καταναλωτών από σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις που τους επιβάλλονται, και την ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ, και ως εκ τούτου την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δύο φάσεις. Η πρώτη περίοδος αφορά στο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 και η δεύτερη από τον Ιανουάριο 2013 και μετά. Ο κύριος λόγος της διαφοροποίησης είναι ότι από το 2013 θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα για τη χρηματοδότηση του συστήματος από τις δημοπρατήσεις όλων των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων – συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα εξαιρείται.

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου