Διαδικασία εκπαίδευσης υποψηφίων ενεργειακών επιθεωρητών. Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των φορέων εκπαίδευσης. Εγκύκλιος Αρ. Πρωτ.: οικ. 2768

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Διαδικασία εκπαίδευσης υποψηφίων ενεργειακών επιθεωρητών. Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των φορέων εκπαίδευσης. Εγκύκλιος Αρ. Πρωτ.: οικ. 2768

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν προβλήματα στη διαδικασία εκπαίδευσης των υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών, με δεδομένο ότι η έναρξη της διαδικασίας εκπαίδευσης αυτών σε φορείς πουπληρούν τις προϋποθέσεις έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία, ως παρακάτω:
1. Σκοπός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων Ενεργειακών Επιθεωρητών, στους οποίους θα χορηγηθούν οριστικές άδειες, είναι η απόκτηση της απαραίτητης γνώσης επί της διαδικασίας διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των διενεργούμενων ενεργειακών επιθεωρήσεων και της ποιότητας των εκδιδόμενων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). 
2. Η συμετοχή σε προγράματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στη συνέχεια στις εξετάσεις, που θα διενεργηθούν από το ΤΕΕ, προκειμένου να εγγραφούν στο οριστικό Μητρώο Ενεργειακών
Επιθεωρητών, αφορά αποκλειστικά σε διπλωματούχους μηχανικούς και πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης, προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές ή μη οι οποίοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, όπως ορίζονται στο Π.μ. 100/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 23, του άρθρου 42 του Ν. 4030/2011, δηλ. διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θα είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ενεργειακού επιθεωρητή και η σχετική αίτηση θα απορριφθεί. Στο  πλαίσιο αυτό είναι δυνατή και η εκπαίδευση μηχανικών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εφόσον το επιθυμούν για δική τους επιμόρφωση.
3. Η ευθύνη για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράματος και τη συμμετοχή στις
εξετάσεις βαραίνει αποκλειστικά τους υποψήφιους. Aστόσο, οι φορείς εκπαίδευσης οφείλουν να
ενημερώνουν ότι για την απόκτηση της σχετικής άδειας απαιτείται διετής τουλάχιστον εμπειρία σε
θέματα μελέτης ή και επίβλεψης ή και κατασκευής κτιρίων ή και συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων ή/και ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων και ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων ή και ενεργειακών επιθεωρήσεων.
4. Προτεραιότητα στην παρακολούθηση των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρέπει να δοθεί σε όσους έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη χορήγηση οριστικών αδειών ενεργειακού επιθεωρητή και την εγγραφή τους στο σχετικό Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και ειδικότερα σε όσους δε διαθέτουν προσωρινή άδεια ενεργειακού επιθεωρητή για λόγους δεοντολογίας και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού, καθότι οι προσωρινές άδειες έχουν ισχύ έως τις 06.10.2012. 
5. Για την  υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμάτων οι φορείς εκπαίδευσης χρησιμοποιούν
υποχρεωτικά το εκπαιδευτικό υλικό (τρία εγχειρίδια) που έχει εκπονηθεί από το ΤΕΕ, καθώς και τοαπαραίτητο λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.
6. Για την προμήθεια του εκπαιδευτικού υλικού οι φορείς εκπαίδευσης καταβάλλουν, ανά Παράρτημα (ή Δομή), το αναλογούν ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ εφάπαξ είτε στο ΤΕΕ (Νίκης 4 Αθήνα) είτε στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ, ως ακολούθως:  
6.1.Συμπλήρωση σχετικού εντύπου αίτησης για την παροχή του εκπαιδευτικού υλικού και καταβολή του αναλογούντος ποσού.
6.2. μημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ καταλόγου με τα στοιχεία των φορέων εκπαίδευσης που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση και έχουν καταβάλλει το αναλογούν ποσό για τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
6.3. Ηλεκτρονική αποστολή του εκπαιδευτικού υλικού στους φορείς εκπαίδευσης με ευθύνη του ΤΕΕ.
7. Για την προμήθεια της άδειας χρήσης του απαραίτητου λογισμικού ΤΕΕDΚΕΝΑΚ  οι φορείς
εκπαίδευσης προκειμένου να αποκτήσουν τους αναγκαίους κωδικούς πρόσβασης σε αυτό, εκδηλώνουν το σχετικό ενδιαφέρον τους στο σχετικό πεδίο, στο έντυπο της προαναφερόμενης αίτησης, καταβάλλοντας επιπλέον το αντίτιμο που ισχύει για κάθε ένα κωδικό πρόσβασης (100 € + ΦΠΑ). Κάθε φορέας μπορεί να προμηθευτεί περισσότερους από έναν κωδικό, ανάλογα με τις ανάγκες του (ένας κωδικός ανά ηλεκτρονικό υπολογιστή) προκειμένου να  διασφαλίζεται ταυτόχρονη χρήση του εν λόγω λογισμικού.   
8. Οι υποψήφιοι, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και προκειμένου να λάβουν οριστική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή και να εγγραφούν στα οικεία  Μητρώα, υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε διαδικασία εξετάσεων, που θα διενεργηθούν από το ΤΕΕ μετά από δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης. Η διαδικασία των εξετάσεων αναμένεται να ξεκινήσει  από το Φεβρουάριο 2012, μέσω διαδοχικών σχετικών προσκλήσεων, ανάλογα με τη ζήτηση.
9. Οι εκπαιδευτές των ενεργειακών επιθεωρητών πρέπει να έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στην (α) σχετική ΚΥΑ (πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στο αντικείμενο που θα διδάξουν). 
10. Εκπαιδευτές, κάποιου φορέα εκπαίδευσης, που επιθυμούν να αποκτήσουν οριστική άδεια ενεργειακού επιθεωρητή, υποχρεούνται να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία εκπαίδευσης και εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ώρες διδασκαλίας τους σε κάποιο μάθημα του υποχρεωτικού κύκλου θα μπορούν να προσμετρηθούν στο ποσοστό υποχρεωτικής παρακολούθησης (85%) που απαιτείται για την χορήγηση Βεβαίωσης Επαρκούς Παρακολούθησης. Σελ. 3/3
11. Το κόστος των εκπαιδευτικών προγραμάτων (κάθε κύκλου) καθορίζεται από τον εκάστοτε φορέα
εκπαίδευσης.
12. Η προβλεπόμενη πρακτική άσκηση μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε κτίριο ή εγκατάσταση κτιρίου, περιλαμβανομένων και μημοσίων Κτιρίων, μετά την υποβολή σχετικών αιτήσεων εκ μέρους των φορέωνεκπαίδευσης.  
Η παρούσα  εγκύκλιος αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr καθώς και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.  
                          
                            Η Ειδική Γραματέας
                          Καραβασίλη Μαργαρίτα

ypeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου