Τέλος ΑΠΕ: Διπλασιασμός για τα Οικιακά Τιμολόγια

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος ΑΠΕ: Διπλασιασμός για τα Οικιακά Τιμολόγια

Στο μισό περιέκοψε η ΡΑΕ, τις απαιτήσεις του ΔΕΣΜΗΕ για το τέλος ΑΠΕ, το οποίο θα ισχύει από το νέο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day. Έτσι από τα 10,44 ευρώ για τις 1000 κιλοβατώρες, αυτό ορίζεται μεσοσταθμικά σε 5,96 ευρώ, ενώ ανά κατηγορία πελατών διαμορφώνεται ως εξής (ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες):

• Υψηλή τάση 2,96 ευρώ
• Αγροτική χρήση μέσης τάσης 2,29 ευρώ
• Λοιπές χρήσεις μέσης τάσης 5,35 ευρώ
• Αγροτική χρήση χαμηλής τάσης 2,96 ευρώ
• Οικιακή χρήση 5,99 ευρώ
• Λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης 7,38 ευρώ.

Η πλέον σοβαρή επιβάρυνση από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ προκύπτει για τα οικιακά τιμολόγια, καθώς αυξάνονται από 2,5 ευρώ σε 5,99 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, από τα μέσα του 2010 είχε προτείνει την αύξηση του τέλους προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.

Η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προτίμησε να διατηρήσει το τέλος στα επίπεδα των 0,3 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία ελλείμματος, το οποίο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν οι αυξήσεις του τέλους για το 2011, καθώς αυξανόταν με υψηλούς ρυθμούς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, κυρίως από φωτοβολταϊκά, τα οποία απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τις άλλες τεχνολογίες.
Ειδικότερα, με την απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ για μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ σε 5,96 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, δημιουργείται έσοδο ύψους 292,8 εκατομμυρίων ευρώ,ενώ με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, ο λογαριασμός ΑΠΕ απαιτεί συνολικά έσοδα 493,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό των περίπου 200 εκατομμυρίων που απαιτεί ο λογαριασμός ΑΠΕ, θα καλυφθεί από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (116,1 εκατομμύρια), από μέρος των τελών υπέρ της ΕΡΤ (30 εκατομμύρια) και από τα έσοδα που θα προκύψουν από την επιβολή του έκτακτου τέλους στη λιγνιτική παραγωγή (55 εκατομμύρια ευρώ).

Επειδή, όμως,συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες ως προς την είσπραξη των
ποσών αυτών, και κυρίως ως προς την απόδοση των δημοπρασιών για δικαιώματα εκπομπών (οι τιμές τους βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα), η ΡΑΕ θα εξετάζει τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση τις κινήσεις του ειδικού λογαριασμού.

Έτσι σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις λόγω μειωμένων εσόδων, ή αυξημένων πληρωμών (ένταξη μεγαλύτερου αριθμού μονάδων), η ΡΑΕ θα προχωρά αμέσως σε αναπροσαρμογές, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η διόγκωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ.

Ας σημειωθεί δε, ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2011 έχει διαμορφωθεί σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, λόγω των καθυστερημένων πληρωμών του ΔΕΣΜΗΕ προς τους παραγωγούς. Σύμφωνα με το σενάριο που επέλεξε η ΡΑΕ και αποδέχτηκε το ΥΠΕΚΑ, η κάλυψη του ελλείμματος θα γίνει μέσα στο 2012 και το2013.

Τέλος η έκρυθμη κατάσταση που προκλήθηκε από την έλλειψη ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, αποτέλεσε και τροχοπέδη για την προώθηση των δρομολογημένων αλλαγών στους ανεξάρτητους φορείς διαχείρισης των δικτύων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς


energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου