Στρατηγικοί επενδυτές για το αεροδρόμιο Ελληνικού

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Στρατηγικοί επενδυτές για το αεροδρόμιο Ελληνικού

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορά στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ο συγκεκριμένος χώρος αφορά έκταση 6.200 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μέχρι και το 50% της περιοχής θα καλύπτεται από πράσινο και μέσα σε αυτή θα υπάρξουν επίσης οικιστικές και εμπορικές χρήσεις. Για το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένος νόμος στη Βουλή.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ. Αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, η Ελληνικό Α.Ε. θα επιδιώξει την αξιοποίηση της έκτασης 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων του Ελληνικού, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής και θα περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων.
Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται «φιλέτο», δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτει πρόσβαση στα ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.
Στόχος είναι η προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι θα διαμορφώσουν σαφείς προτάσεις για την ανάπλαση της έκτασης του Ελληνικού, η οποία αναμένεται να αποφέρει τεράστια μακροπρόθεσμα οφέλη.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αρχικά οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια οικονομικής βαρύτητας και αξιοπιστίας, προκειμένου να επιλεγούν για το επόμενο στάδιο. Οι αιτήσεις τους πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 30 Μαρτίου 2012. Οσοι κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια εν συνεχεία θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, στην ολοκλήρωση του οποίου θα υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης.

Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή μέσω συμπράξεων/ κοινοπραξιών. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ταμείου για το διαγωνισμό είναι η Citigroup Global Markets και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη της αμοιβής του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθιμπίγιο ο οποίος κλήθηκε το 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει τρόπους αξιοποίησης του Ελληνικού και που αρχικά δήλωνε ότι δεν τον απασχολούν τα χρήματα, ενώ τελικά αποκαλύφθηκε ότι έλαβε το ποσό των 180.000 ευρώ, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου