Παρέμβαση του Πρόεδρου του ΤΕΕ Χρ.Σπίρτζη για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση του Πρόεδρου του ΤΕΕ Χρ.Σπίρτζη για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων


O πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», στην εκπομπή της μεσημεριανής ζώνης, με θέμα τις εξελίξεις περί απελευθέρωσης των αμοιβών και των επαγγελμάτων δήλωσε: “Η Βουλή καλείται να ψηφίσει αλλαγές σε ένα νόμο που δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα να νομοθετήσει πρόσθετες απαράδεκτες διατάξεις, όπως την κατάργηση των πολύ χαμηλών τιμών και την αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από τις νόμιμες αμοιβές. 
Επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε σε «πραιτοριανούς συμφερόντων» οι οποίοι επιδιώκουν την ισοπέδωση των δυνάμεων της επιστήμης και της ανάπτυξης παραβιάζοντας κάθε έννοια λογικής, δημοσίου συμφέροντος αλλά και πρακτικής που ισχύει στο σύγχρονο κόσμο αναφέροντας παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην απαράδεκτη τακτική της Επιτροπής Ανταγωνισμού, απέναντι στο ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου. Οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχαν διατυπωθεί πριν την ψήφιση του νόμου 3919/2011 ανασύρονται τώρα για νέες μεθοδεύσεις.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του, επειδή η κυβέρνηση δεν εξέδωσε ούτε το Προεδρικό Διάταγμα, ούτε την Υπουργική Απόφαση που προβλέπονταν, αν και το ΤΕΕ έστειλε τα σχέδιά τους στο αρμόδιο υπουργείο από τον περασμένο Ιούνιο
Ταυτόχρονα η Βουλή καλείται σήμερα να νομοθετήσει πρόσθετες απαράδεκτες διατάξεις, όπως:
Να μην ελέγχονται από το ΤΕΕ οι πολύ χαμηλές τιμές, με συνέπεια να προκληθεί στον κλάδο χάος, εξαιτίας της επιβολής ενός απαράδεκτου ανταγωνισμού σε ένα έργο καθαρά επιστημονικό, αλλά και σε ποιότητα εργασίας που δεν διασφαλίζει τους πολίτες.
Να αποσυνδεθούν από τις νόμιμες αμοιβές οι εισφορές των μηχανικών προς το ασφαλιστικό Ταμείο, με προφανή στόχο, στο πλαίσιο ενός ανάλγητου και άδικου ασφαλιστικού συστήματος, να αυξηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι πάγιες εισφορές τους.

Ο Χρήστος Σπίρτζης εξήγησε ιδιαίτερα ότι οι ελάχιστες αμοιβές έχουν στην πράξη καταργηθεί και ισχύει η διαμόρφωση τους με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ μηχανικών και των ιδιωτών. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι υπάρχει πλαίσιο που διαμορφώνει τις νόμιμες αμοιβές των μηχανικών, ως βάση υπολογισμού ασφαλιστικών και άλλων εισφορών.
Οποιαδήποτε σκέψη για ανατροπή των νόμιμων αμοιβών πρόσθεσε ο ίδιος θα πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένες προτάσεις διασφάλισης των πόρων του ασφαλιστικού ταμείου.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ακόμη ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα αποτρέψουν τα σχέδια ισοπέδωσης των ταμείων και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και κάθε απόπειρα να καθιερωθούν συνθήκες ανεξέλεγκτου και αθέμιτου ανταγωνισμού στο επιστημονικό έργο των μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου