Τα οφέλη από τη διάθεση και χρήση ψηφιακών υποβάθρων

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τα οφέλη από τη διάθεση και χρήση ψηφιακών υποβάθρων

Με κεντρικό μήνυμα «Δύναμή μας η τεχνογνωσία» πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση της Κτηματολόγιο ΑΕ με θέμα «Διάθεση και χρήση ψηφιακών υποβάθρων: τα πρώτα οφέλη-οι επόμενοι στόχοι» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης και χαιρετισμό απεύθυναν η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Μ. Καραβασίλη και εκπρόσωπος του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, Π. Οικονόμου.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες και εφαρμογές που έχει αναπτύξει η Κτηματολόγιο ΑΕ για την εξυπηρέτηση των έργων κτηματογράφησης και τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς και ειδικές ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει εδώ και ένα χρόνο σε περισσότερες από 160 δημόσιους φορείς, σε πολίτες και επαγγελματίες.

Τέτοιες ψηφιακές υπηρεσίες είναι ενδεικτικά: 

α) για τον πολίτη: η Θέαση ορθοφωτογραφιών για όλη τη χώρα και οι διαδικτυ-ακές αναρτήσεις για την κτηματογράφηση και τους δασικούς χάρτες 

β) για τους επαγγελματίες: η διαβαθμισμένη υπηρεσία θέασης, η υπηρεσία WMS και οι προγραμματιστικές διεπαφές που παρέχονται προς τρίτους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προγραμματιστικών διεπαφών είναι αυτή που χρησιμοποιεί ήδη με επιτυχία το ΤΕΕ για τη διαχείριση δηλώσεων αυθαίρετων κτισμάτων, προκειμένου να επιτρέψει στους μηχανικούς να οριοθετήσουν το κτίσμα σε πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όλες σχεδόν οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από την Κτηματολόγιο ΑΕ έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά από τα στελέχη της, γεγονός που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα υψηλής ποιότητας εφαρμογών με συνεχείς επεκτάσεις και μεγάλα οφέλη κόστους, και χρόνου. Ενδιαφέρον είχε το μέρος της εκδήλωσης, όπου εκπρόσωποι του ΕΜΠ, της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του ΤΕΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης καιΑυτοδιοίκησης και του ΟΤΕ παρουσίασαν παραδείγματα χρήσης των ψηφιακών υποβάθρων και των διαδικτυακών εφαρμογών της Κτηματολόγιο ΑΕ που βελτιώνουν την καθημερινή λειτουργία τους και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και παρέχουν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους χρήστες στη διαλειτουργικότητα των παρεχόμενων διαδικτυακών υπηρεσιών της Κτηματολόγιο οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε δημόσιους φορείς να αναπτύξουν νέα προϊόντα με σημαντική προστιθέμενη αξία με ελάχιστο κόστος και σε ελάχιστο χρόνο. 

Διάθεση χωρικών δεδομένων

Η Κτηματολόγιο ΑΕ χρησιμοποιώντας τους ενιαίους ψηφιακούς χάρτες μεγάλης ακρίβειας, που έχει παράξει για ολόκληρη τη χώρα, αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία παρέχει δωρεάν σε δημόσιους φορείς και πολίτες μέσω Διαδικτύου. Η σημασία της ύπαρξης ενιαίων ψηφιακών χαρτών μεγάλης ακρίβειας για ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι έχουν σταθερό σημείο αναφοράς (ΕΓΣΑ ΄87) γίνεται αντιληπτή εάν σκεφτούμε ότι προοδευτικά όλος ο δημόσιος τομέας χτίζει πάνω σ΄αυτούς την πληροφορία που μέχρι σήμερα τηρούσε αποσπασματικά. Η διάθεση χωρικών δεδομένων είναι μία έκφανση της αναπτυξιακής διάστασης του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να σχεδιάσει με ακρίβεια έργα, δράσεις και υποδομές σε ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα με σημαντικό οικονομικό όφελος. για τους 30.000 συνολικά φορείς του δημοσίου, καθώς απαλλάσσονται από μεγάλα κόστη για προμήθεια υποδομών, που απαιτούν συντήρηση και υποστήριξη σε ετήσια βάση. 

Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης στη διεύθυνση: http://www.ktimatologio.gr/ktima/index.php?ID=edu_material

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου