Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για οικιστικά συγκροτήματα στη Γερμανία

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για οικιστικά συγκροτήματα στη Γερμανία


Medium_1
Σε ένα ακόμα σαφές δείγμα της αυξανόμενης δημοτικότητας της γερμανικής αγοράς ακινήτων μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας, η βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills αναφέρει σε έρευνά της ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους άλλαξαν χέρια 45 οικιστικά συγκροτήματα, αποτελούμενα από 17.300 κατοικίες. Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 880 εκατ. ευρώ, όταν κατά την ίδια περίοδο του 2010 το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 810 εκατ. ευρώ.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η μέση τιμή αγοράς ανά κατοικία ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 10% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Οι τιμές ανά κατοικία κυμάνθηκαν από 40.000 ευρώ για παλιότερες κατασκευές σε δευτερεύουσες τοποθεσίες και ανήλθαν έως και στα 250.000 ευρώ για νεόδμητες κατοικίες σε κεντρικά σημεία των μεγαλύτερων πόλεων της Γερμανίας.
Αντίστοιχα, η τρέχουσα τάση που φαίνεται πως επικρατεί στην αγορά, θέλει τους επενδυτές να επιλέγουν μικρότερου μεγέθους συγκροτήματα, καθώς κατά μέσον όρο οι φετινές συναλλαγές αφορούν μονάδες της τάξεως 400 κατοικιών ή και λιγότερο. Μόλις δύο από τις 45 τέτοιου είδους επενδύσεις ήταν μεγαλύτερου μεγέθους, αλλά οι συγκεκριμένες αφορούσαν συνολικά 8.900 κατοικίες, τις οποίες απέκτησαν ξένοι επενδυτές. Οι τελευταίοι συνεχίζουν να εστιάζουν σε μεγάλα χαρτοφυλάκια οικιστικών ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου