Διχάζει η πορεία της αγοράς ακινήτων

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Διχάζει η πορεία της αγοράς ακινήτων


Διχάζει η πορεία  της αγοράς ακινήτων
Διχασμός επικρατεί στην αγορά ακινήτων σχετικά με την πορεία των τιμών και την τάση της κτηματαγοράς.
 Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμούν ότι φέτος θα συνεχιστεί η υποχώρηση, τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις τιμές, καθώς ακόμη και τα νεόδμητα ακίνητα έχουν αρχίσει να χάνουν την ανθεκτικότητά τους. Ωστόσο, η ΤτΕ εκτιμά ότι μέσα στο 2012 υπάρχουν περιθώρια για μικρή ανάκαμψη της αγοράς.

Την άποψη αυτή δε συμμερίζονται, ωστόσο, ειδικοί στο real estate, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στο τούνελ, όσο η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και μειώνονται δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 μεσίτες πιστεύουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στην κατοικία το επόμενο τρίμηνο.
Συνέδριο
Τα παραπάνω συμπεράσματα βγήκαν κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Συνεδρίου Διοίκησης, Διαχείρισης, Εκτίμησης και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.) του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσω του Κέντρου Έρευνας Ακίνητης Περιουσίας (ΚΕΑΠ), σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Πραγματογνωμόνων της Μεγάλης Βρετανίας (RICS).

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΤτΕ, Κ. Ακαντζιλιώτου, η πτώση που ξεκίνησε το 2009, συνεχίστηκε και πέρυσι με υποχώρηση τιμών 4,6%, αν και οι μεσίτες εκτιμούν ότι η πτώση φτάνει το 10%. «Δεν αναμένουμε απότομες μεταβολές στις τιμές. Θα υπάρξει περαιτέρω διόρθωση χωρίς όμως μεγάλες αλλαγές». Σύμφωνα με την κ. Ακαντζιλιώτου, παρατηρείται στροφή στα μικρά, παλαιά και χαμηλής τιμής σπίτια, ενώ στον τομέα των ενοικίων δεν υπάρχουν αξιόλογες μεταβολές. Οπως τονίζει, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της κτηματαγοράς μέσα στο 2012.
Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Θ. Μητράκος, επικεφαλής του τμήματος Μελετών της ΤτΕ, ο οποίος τόνισε ότι η αγορά ακινήτων θα είναι η πρώτη αγορά που θα ανακάμψει μόλις «υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ότι λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος». Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο ακόμη και σε περιόδους κρίσης οι Ελληνες αντιμετωπίζουν με διαφορετική κουλτούρα το ακίνητο. «Το σπίτι είναι επένδυση ζωής στην Ελλάδα. Στη χώρα μας τα ακίνητα αλλάζουν χέρια κάθε 47 χρόνια, ενώ στη Βρετανία κάθε επτά. Ο Ελληνας επενδυτής ακόμη και σε περίοδο κρίσης βλέπει το ακίνητο ως καλή επένδυση, για να εξασφαλίσει τα χρήματά του».
Ανάκαμψη
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη στελεχών της αγοράς, οι οποίοι δεν βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα ανάκαμψη. Οπως επισήμανε στο συνέδριο ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αν. Καραγάνης: «Για ποια ανάκαμψη μιλάμε όταν το 40% των Ανωνύμων Εταιρειών έχουν αρνητικά αποτελέσματα και το 10% κινδυνεύει να βάλει λουκέτο; Από πού θα βρεθεί ο πλούτος για να ανακάμψει η αγορά;», αναρωτήθηκε.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το α' τρίμηνο 2011 καταγράφεται υποχώρηση των τιμών των κατοικιών κατά 5%.
«Μαύρα» στοιχεία για την κτηματαγορά
  • 5% κάτω οι τιμές των κατοικιών το α' τρίμηνο 2011 
  • 47,8% υποχώρησαν οι συναλλαγές με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών
  • 43,9% υποχώρησε ο όγκος των συναλλαγών
  • 44,2% υποχώρησε η αξία των συναλλαγών
  • 1,8% αυξήθηκε το συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτιρίων
  • 62,7% υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιανουάριo
πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου