Μετά το "πράσινο νησί" έρχεται το "πράσινο χωριό"

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μετά το "πράσινο νησί" έρχεται το "πράσινο χωριό"


Medium_1
Χθες η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσίασε το πρόγραμμα για τα "πράσινα χωριά" 
και "πράσινα νησιά" συνεχίζοντας τις δράσεις και τις δεσμεύσεις του υπουργείου για σχεδιασμό και υλοποίηση "πράσινων" παρεμβάσεων.Ένα νέο πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης για τις πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες παρουσιάστηκε χθες σε συνάντηση που είχαν η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάνθος Σανταμούρης με εκπροσώπους των 13 Περιφερειών της χώρας.
Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομ. ευρώ θα συγχρηματοδοτεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ) και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση "πράσινων" παρεμβάσεων, σε νησιά και χωριά, στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ, των πράσινων μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Η Περιφέρειας Ηπείρου ήταν μια από τις πρώτες Περιφέρειες που εξέφρασαν, από τον περασμένο Απρίλη, την πρόθεσή τους για συμμετοχή Πρόγραμμα του Υπουργείου ενός ορεινού χωριού της ’ρτας, στην κατηγορία "ενεργειακό χωριό". Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή από το Υπουργείο. Έτσι σήμερα είναι ήδη υποψήφια μια ορεινή Κοινότητα του νομού ’ρτας. Και έχουν ήδη κατατεθεί στο ΚΑΠΕ, που αποτελεί και το συντονιστή του Προγράμματος, όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για τον ορθό τεχνικοοικονομικά σχεδιασμό του έργου, πρωτογενή στοιχεία με γεωγραφική ενότητα αναφοράς την περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Η υπουργός χθες ανέφερε πως η επίσημη πρόσκληση για υποψηφιότητες (νησιά και χωριά) θα γίνει στα τέλη Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες θα πρέπει να καταθέσουν φακέλους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και η υπογραφή των συμβολαίων.
Τα βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι οι Κοινότητες να είναι μικρής έκτασης με περιορισμένο αριθμό κατοίκων (500-800), να υπάρχει θετική κοινωνική δυναμική και αξιοποιήσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών, καθώς και η υπάρχουσα εμπειρία.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομ. ευρώ και διάρκεια 4 χρόνια και αποσκοπεί στη μείωση μέχρι μηδενισμού της ενεργειακής κατανάλωσης, όπως και σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε τις δράσεις που περιλαμβάνονται ενδεικτικά στο πρόγραμμα και οι οποίες είναι:
Ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με συμμετοχή των κατοίκων μέσω καινοτόμων συμμετοχικών σχημάτων.

Αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε συσσωρευτές, παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και επαναχρησιμοποίηση σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.


Έξυπνα δίκτυα.
Πράσινα κτίρια (μονώσεις, ψυχρές βαφές, αναβάθμιση του εξοπλισμού θέρμανσης / ψύξης, χρήση ηλιακής ενέργειας και γεωθερμίας).
Ηλεκτροκίνηση στα μέσα μεταφοράς.
Διαχείριση υδατικών πόρων, αφαλάτωση με ενέργεια από ΑΠΕ, διαχείριση των αποβλήτων για άρδευση.
Αξιοποίηση της βιομάζας για συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας.
Χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και φωτοβολταϊκών για το δημοτικό φωτισμό.
Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, παραγωγή κομπόστ.
Δημιουργία ευκαιριών για πράσινη επιχειρηματικότητα και προσέλκυση επενδύσεων (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, παραγωγή οικολογικών προϊόντων, προώθηση τοπικής κουζίνας και χειροτεχνίας, κ.α.).

Πηγή:www.buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου