Επιμένει η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Επιμένει η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας

Ούτε κατά το 2012 δεν προβλέπουν ανάκαμψη των πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της χώρας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της DR Horton, η οικονομία δεν έχει προς το παρόν βελτιωθεί τόσο ώστε να δικαιολογεί σοβαρή βελτίωση των ρυθμών πώλησης νέων κατοικιών. Άλλος ένας λόγος της απαισιοδοξίας των κατασκευαστών πηγάζει και από το γεγονός ότι στην αγορά προσφέρονται αυτήν την περίοδο πολλές μεταχειρισμένες κατοικίες με σαφώς πιο προσιτό κόστος, με αρκετές εξ αυτών να αφορούν ακίνητα που έχουν κατασχεθεί.
Έστω κι έτσι, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών διαμορφώνονταν σε 300.000 (σε ετησιοποιημένη βάση) στα τέλη Μαρτίου, έναντι 270.000 τον προηγούμενο μήνα, νούμερο που αποτέλεσε το χαμηλότερο επί σχεδόν μισόν αιώνα. Ωστόσο, κατά τον Απρίλιο, το αγοραστικό ενδιαφέρον σημείωσε νέα υποχώρηση, αν κρίνει κανείς από τη σημαντική μείωση των επισκέψεων των υποψήφιων αγοραστών στα γραφεία πωλήσεων των κατασκευαστικών εταιρειών.
Την ίδια στιγμή, η αγορά των ενοικίων ανθεί, με την τάση αυτή μάλιστα να αναμένεται να ισχυροποιηθεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ανάλυση της Reis Inc., αυτήν την περίοδο καταγράφεται μια τεράστια δημογραφική μεταβολή στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κενά διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών. Με βάση τους αναλυτές, οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά κατοικίας πλέον κινούνται προς την κατεύθυνση της ενοικίασης και όχι της αγοράς, καθώς προτιμούν να έχουν το προνόμιο της κινητικότητας.
Παράλληλα, αποφεύγουν την απόκτηση κατοικίας και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών των κατοικιών, καθώς βλέπουν την ιδιοκτησία ακινήτου ως παράγοντα κινδύνου και πιθανό οικονομικό βάρος, αντί για επένδυση, όπως ίσχυε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Αλλωστε, το 28% των Αμερικανών ιδιοκτητών οφείλει περισσότερα από την αξία του ίδιου του ακινήτου τους, κάτι που η νέα γενιά θέλει να αποφύγει. Ενας επιπρόσθετος λόγος που οι νέοι έχουν αποκλειστεί από την αγορά κατοικίας, είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία που παρατηρείται όσον αφορά την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση. Πλέον, τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται με σαφώς μεγαλύτερη φειδώ και με υψηλότερο κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου