Εως 40% η υποχώρηση των τιμών στην Ιρλανδία

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εως 40% η υποχώρηση των τιμών στην Ιρλανδία


Medium_1
Συνολική πτώση της τάξεως του 40% έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία από το ανώτερο σημείο τους στα μέσα του 2007 μέχρι και τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2011. Αυτό προέκυψε από σχετικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, με βάση τα οποία, μόνο στο Δουβλίνο, η κάμψη έχει ανέλθει σε 47%, δείγμα της «φούσκας» που είχε δημιουργηθεί στην αγορά. Στην υπόλοιπη χώρα, η πτώση διαμορφώνεται στο 35%.
Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών ακινήτων, τα διαμερίσματα στην πρωτεύουσα έχουν καταγράψει πτώση της τάξεως του 52% από τον Φεβρουάριο του 2007 έως σήμερα, ενώ ανάλογη (-51%) είναι και η μείωση των διαμερισμάτων στο υπόλοιπο της χώρας.
Κατά το δωδεκάμηνο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η πτώση των κατοικιών στην Ιρλανδία ήταν της τάξεως του 11,9%, έναντι 10,8% που βρισκόταν στα τέλη Φεβρουαρίου (σε ετήσια βάση).
Αντίστοιχα, η μείωση στο δωδεκάμηνο που έληξε στα τέλη Μαρτίου του 2010 η κάμψη είχε ανέλθει σε 15,1%. Στο Δουβλίνο, τον Μάρτιο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,8% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010, ήταν 13% χαμηλότερα, δείγμα της ύφεσης που έχει πλήξει την τοπική αγορά κατοικίας.
Στο υπόλοιπο της χώρας, οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό 1,6% σε μηνιαία βάση και κατά 12,9% σε ετήσια βάση.
Ασφαλώς, η Ιρλανδία βιώνει με μεγαλύτερη ένταση την κρίση στην αγορά ακινήτων, από τη στιγμή που έλαβε έξωθεν οικονομική βοήθεια για την κάλυψη του εξωτερικού της χρέος. Ηταν η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και πιο πρόσφατα την Πορτογαλία, που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η αγορά κατοικίας είχε βιώσει μια άνευ προηγουμένου άνθηση επί σχεδόν 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τιμές αυξάνονταν διαρκώς, μέχρι τη σημερινή διόρθωση. Αντιθέτως, στα καθ’ ημάς, η αποκλιμάκωση των τιμών γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, ένεκα των στρεβλώσεων που επικρατούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου