Προς άμεση αξιοποίηση 140 ακίνητα του Δημοσίου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Προς άμεση αξιοποίηση 140 ακίνητα του Δημοσίου


Medium_1
«Ωριμα» για αποκρατικοποίηση είναι περί τα 140 ακίνητα του Δημοσίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, για την επίσπευση της διαδικασίας δημιουργείται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα φτιάξει χαρτοφυλάκια με ομοειδή ακίνητα, με στόχο το πρώτο προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιο να είναι έτοιμο εντός του Ιουνίου και η πώληση των πρώτων μεριδίων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο γνωστοποίησε πως προς άμεση αξιοποίηση έχουν επιλεγεί ήδη περί τα 140 ακίνητα:

  • 70 εξ αυτών διαχειρίζεται στην παρούσα φάση η ΚΕΔ.
  • 18 ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ.
  • 40 κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης.
  • το «Ελληνικό» και ακόμη 10 ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑ.
Ειδικότερα έχει γίνει η επιλογή συμβούλων για πλήρη καταγραφή και αποτίμηση των αξιοποιήσιμων ακινήτων και για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργείται ένα ενιαίο μητρώο. Παράλληλα προχωρά η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου δημόσιας περιουσίας με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων (τουριστικά, εμπορικά κ.ά.).
Στη συνέχεια τα οργανωμένα χαρτοφυλάκια θα τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και θα προωθηθούν στις διεθνείς αγορές από ελληνικές και ξένες τράπεζες, προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία τα πρώτα έσοδα.
Εξάλλου σύμφωνα με το πλάνο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προωθούνται οι ακόλουθες θεσμικές παρεμβάσεις για την απεμπλοκή από χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την αξιοποίηση:
  • Θεσμός της επιφάνειας και της μακροχρόνιας μίσθωσης. Τα ακίνητα παραχωρούνται σε ιδιώτες για έως και 90 χρόνια για εκμετάλλευση, έναντι του ανάλογου τιμήματος.
  • Οροι αξιοποίησης της τουριστικής κατοικίας.
  • Οροι δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από τη διαδικασία fast track.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, κάθε χρόνο μέχρι και το 2013 θα ολοκληρώνεται η πώληση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτου στις διεθνείς αγορές.
Επίσης εντός του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους θα έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση της περιοχής στο Ελληνικό.
Κώστας Τσαχάκης
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου