Τόνωση επενδύσεων μέσω τουρισμού

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τόνωση επενδύσεων μέσω τουρισμού


 Ευκαιρία ανάπτυξης από προώθηση των ρυθμίσεων για τις τουριστικές κατοικίες
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
Ενα ακόμα νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού και των επενδύσεων για τον πολλαπλασιασμό τουριστικών κατοικιών βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Τουρισμού - Πολιτισμού. Με βάση το προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων ημερών, εισάγεται το μοντέλο των ξενοδοχείων condo, όπου επιτρέπεται η ταυτόχρονη ανάπτυξη (πέραν των ξενοδοχείων) κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων αναψυχής. Σύμφωνα με τις αρχικές διατάξεις, στις εν λόγω μονάδες επιτρέπεται, με τη μορφή ανεξάρτητων διαμερισμάτων ή κατοικιών, η σύσταση οριζοντίων ή κάθετων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια μίσθωσή τους σε τρίτους. Ως προϋπόθεση όμως τίθεται οι τελευταίοι να παραχωρούν τα ακίνητα αυτά στον φορέα της τουριστικής επιχείρησης, ελεύθερα για χρήση ως τμήματα του ξενοδοχείου για χρονική περίοδο έξι μηνών κατ' έτος και για διάστημα 20 ετών τουλάχιστον. Παράλληλα, οι προς μίσθωση κατοικίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της συνολικής επιφανείας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.
Επί της ουσίας, θεσμοθετείται η έννοια του οργανωμένου τουριστικού θερέτρου, ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση σε ανταγωνιστικές προς την ελληνική τουριστικές αγορές, όπως στην Ισπανία και τη γειτονική Τουρκία. Aρκετά τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια έχουν πρακτικά μείνει «παγωμένα» επί σειράν ετών, ως αποτέλεσμα της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και της χρονοβόρας γραφειοκρατίας. Με εξαίρεση την επένδυση του ομίλου Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία (Costa Navarino), που ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών, είναι προφανές ότι το «ξεκλείδωμα» τέτοιων επενδύσεων δύναται να αναζωογονήσει την παραπαίουσα την τελευταία διετία κτηματαγορά, τονώνοντας την ανάπτυξη μιας σειράς περιφερειών της χώρας. Aλλωστε, οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες επενδύσεις είναι μεγάλης κλίμακας και αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Με την προσθήκη και του νόμου fast track, οι ελπίδες για σημαντική τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία από τον τουρισμό είναι προφανές ότι μπορούν να αναζωπυρωθούν. Μεγάλο μέρος τέτοιων επενδυτικών σχεδίων συγκεντρώνεται στην Κρήτη, όπου εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων αναμένουν το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευσή τους.
Προς το παρόν, πάντως, εκατοντάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν αγοραστές την τελευταία διετία, χωρίς επιτυχία. Παρά τις μειώσεις τιμών ακόμα και κατά 50% από τα όσα ζητούνταν αρχικά, η ζήτηση είναι μηδαμινή, ακόμα κι αν το ξενοδοχείο βρίσκεται σε δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό. Αιτία το ότι οι μονάδες αυτές δεν αποδίδουν σημαντικά έσοδα σε ετήσια βάση, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου