Μειώνονται οι τιμές στα ακριβά ακίνητα

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Μειώνονται οι τιμές στα ακριβά ακίνητα


Medium_1
Τον δρόμο του εξορθολογισμού και της διόρθωσης ακολουθούν από το 2009 και μετά οι τιμές των κατοικιών στις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου, με την πτώση να αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το 15% - 20%. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές μεσιτικών γραφείων, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης σε τέτοιου είδους ακίνητα είναι ακόμα μεγαλύτερα από τις πιο προσιτές οικονομικά κατοικίες. Αιτία, το γεγονός ότι κατά κανόνα τα ακριβά ακίνητα, αξίας άνω των 400.000 ευρώ βρίσκονται στην αγορά για μήνες, ακόμα και χρόνια, χωρίς να βρίσκουν αγοραστές.

«Το φαινόμενο είναι γενικό στις περισσότερο ακριβές περιοχές» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παντελής Μωυσιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, σε περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό, με αποτέλεσμα ακόμα και στα ακριβότερα σημεία του προαστίου να διαμορφώνονται σε περίπου 7.000 - 7.500 ευρώ/τ. μ., όταν στο απόγειο της αγοράς είχε καταγραφεί πράξη αγοραπωλησίας ακόμη και στα επίπεδα των 9.500 ευρώ/τ. μ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από τον Μάρτιο στην περιοχή ανέρχονται ακόμα και σε 10.000 ευρώ/τ. μ., όντας εκτός πραγματικότητας τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι το υπ. Οικονομικών προχώρησε σε αυξήσεις έως και 60%. Ως εκ τούτου, κάθε αγοραπωλησία έχει παγώσει, γεγονός που ίσως οδηγήσει κάποιους πωλητές να προχωρήσουν σε περαιτέρω εκπτώσεις, ώστε να απορροφήσουν ένα μέρος της υψηλής φορολογίας που συνεπάγονται οι νέες αντικειμενικές τιμές που τους επιβαρύνουν περαιτέρω.
Η πτώση των ζητούμενων τιμών στο Π. Ψυχικό, αλλά και τη γειτονική Φιλοθέη κατά το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 10%, πτώση που μπορεί να επαναληφθεί και φέτος. Ο λόγος που οι μειώσεις δεν είναι ακόμα μεγαλύτερες είναι η ελάχιστη προσφορά νεόδμητων ακινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα που πωλούνται ως νέα φορούν διαμόρφωση και ανακαίνιση παλιότερων κατοικιών, ως αποτέλεσμα της επιλογής των κατασκευαστών να σταματήσουν τις επενδύσεις σε οικόπεδα της περιοχής. Ο όγκος συναλλαγών κατά το 2010 ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και οι τιμές κλεισίματος των ελάχιστων συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν για νεόδμητες κατοικίες στα «ακριβά» σημεία αυτών των περιοχών κυμάνθηκαν μεταξύ 6.500 έως 7.300 ευρώ/τ. μ.
Για την ιστορία πάντως να αναφερθεί ότι τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέχρι σήμερα καταγράφει το Κολωνάκι, όπου η πτώση το 2010 ξεπέρασε το 15%, μιας και οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ήταν ελάχιστες και αυτές μόνο όταν οι τιμές ήταν αισθητά χαμηλότερες. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων ξεκινούν από τα 7.000 ευρώ/τ. μ. και αγγίζουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ/τ. μ. Το συμπέρασμα; Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ακριβές περιοχές ακολουθούν δικούς τους «κανόνες» όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, η υφιστάμενη οικονομική κρίση έχει κάνει και εδώ την εμφάνισή της.

Νικος Ρουσανογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου