Ο ΟΤΕ θα πουλήσει τα μισά από τα κενά του ακίνητα

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ο ΟΤΕ θα πουλήσει τα μισά από τα κενά του ακίνητα

Medium_1
Αντιμέτωπη με το «στοίχημα» να φέρει έσοδα και να μισθώσει τουλάχιστον το 50% από τα κενά ακίνητα ιδιοκτησίας του ΟΤΕ για το διάστημα 2011- 2014 - και μάλιστα σε μία φθίνουσα κτηματαγορά - βρίσκεται η ΟΤΕ Εstate.Η θυγατρική του ομίλου στον τομέα των ακινήτων, υπολογίζει ότι για τη διετία 2010-2011 θα απελευθερωθούν κάτι λιγότερα από 100.000 τ.μ. χώρων ανά την Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Οργανισμός και πλέον με το πρόγραμμα εξορθολογισμού της χρήσης ακινήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν χρησιμοποιούνται.
Πιο συγκεκριμένα, ήδη το 2010 υπολογίζεται ότι έχουν απελευθερωθεί συνολικά 60.000 τ.μ. μη απαιτούμενων χώρων για τον Οργανισμό, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου βρίσκεται εντός του νομού Αττικής. Αντίστοιχα, για το τρέχον έτος, οι υπολογισμοί της διοίκησης κάνουν λόγο για επιπλέον 34.000 τ.μ. που αναμένεται να απελευθερωθούν προκειμένου να αποφέρουν επιπλέον έσοδα στον Οργανισμό με την αξιοποίησή τους.
Μάλιστα, ήδη, για τον σκοπό αυτό, η ΟΤΕ Estate έχει προχωρήσει με την ανάθεση αρχιτεκτονικών προκαταρκτικών μελετών ανακαίνισης στα σημαντικότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, ενώ τα πιο ώριμα από τα ακίνητα θα διατεθούν προς πώληση.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στο κομμάτι των νέων επενδύσεων, η εταιρεία εστιάζει για εφέτος στην ολοκλήρωση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, του μεγάλου έργου στην Ταραμπούρα Πατρών που αφορά στο οικιστικό συγκρότημα των 38 διαμερισμάτων και εμπορική ανάπτυξη με 3 καταστήματα και γραφεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εμπορικό κομμάτι, τα καταστήματα και τα γραφεία έχουν μισθωθεί, ενώ στο κομμάτι των διαμερισμάτων, λόγω της πτώσης της αγοράς, είναι πιο δύσκολο να πουληθούν.

Η εταιρεία δεν θα προχωρήσει στην οικιστική επένδυση που είχε ανακοινώσει στο παρελθόν στο Χαϊδάρι λόγω αλλαγής του ρυμοτομικού σχεδίου, ενώ προχωρεί με τις αδειοδοτήσεις για το οικιστικό έργο στο Παλαιό Φάληρο.

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ

Η πτώση πάντως της εγχώριας αγοράς ακινήτων είχε σημαντικό αντίκτυπο στα μεγέθη της εταιρείας για το 2010 λόγω της υψηλής διαφοράς (335,6 εκατ. ευρώ) που προέκυψε κατά την αποτίμηση σε εύλογη αξία του συνόλου του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας, γεγονός το οποίο επηρέασε το 2010 το σύνολο των εγχώριων εταιρειών ακινήτων. Ειδικά ως προς την ΟΤΕ Estate, για το 2010, παρουσίασε υψηλές ζημίες μετά φόρων ύψους 217,9 εκατ. ευρώ από ζημίες ύψους 62,7 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα από την εκμίσθωση ακινήτων αυξήθηκαν ελαφρά στα 75,3 εκατ. ευρώ από 74,6 εκατ. ευρώ το 2009.

Επιπλέον, λόγω της γενικότερης πτώσης της αγοράς, η OTE Estate έχει αποδεχθεί τα αιτήματα μείωσης των μισθωμάτων σε ακίνητα που είναι μισθωμένα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 20%, ενώ για ακίνητα που είναι μισθωμένα σε τρίτους προχωρεί σε επαναδιαπραγματεύσεις με μείωση ή σταθεροποίηση ενοικίων.
Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκηsouki@kerdos.gr

Πηγή:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου