Το μερίδιο της αγοράς κατοικίας στην οικονομική δραστηριότητα

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το μερίδιο της αγοράς κατοικίας στην οικονομική δραστηριότητα


Medium_επενδυση σε κατοικίες και κατασκευες
Η οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό μέρος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Με την κατασκευή ακινήτων συνδέεται άμεσα ή έμμεσα ένα πλήθος υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού. Δαπάνες όπως η αγορά πρώτων υλών, η επεξεργασία αυτών, οι κατασκευαστικές διαδικασίες, πλήθος βιομηχανικών και άλλων προϊόντων, καταναλωτικά αγαθά που συνδέονται με την κατοικία δημιουργούν έναν οικονομικό κύκλο που αν εξεταστεί από την πλευρά της απασχόλησης ίσως είναι ο πολυπληθέστερος.

Ένα ερώτημα που γεννάται εύλογα, αν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι μια βασική αιτία της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ήταν και η υπερβολική επένδυση σε ακίνητα ειδικά την τελευταία 10ετία, είναι αν έχει συμβεί το ίδιο και στην Ευρώπη. Παρατίθενται στοιχεία, υπό τη μορφή διαγραμμάτων, για το μερίδιο του κύκλου εργασιών της κατασκευής κατοικιών επί του ΑΕΠ και η διαχρονική πορεία αυτού του ποσοστού τα τελευταία 20 έτη περίπου για την Ευρώπη των 27. Παρατίθενται επίσης και τα στοιχεία της διακύμανσης του ποσοστού που αφορά στον κύκλο εργασιών της κατασκευής κατοικιών επί του ποσοστού που καταλαμβάνουν οι κατασκευές στο ΑΕΠ. Οι χρονικές περίοδοι οι οποίες εξετάζονται οι 5ετίες 1993-1997, 1998-2002, 2003-2007, και το έτος 2008. Οι τιμές οι οποίες λαμβάνονται για αυτά τα διαστήματα είναι οι μέσοι όροι.
Εξετάζοντας την πορεία της Ελλάδας παρατηρείται ότι το ποσοστό των επενδύσεων είναι αρκετά υψηλό και παραμένει περίπου σταθερό σε όλη την εξεταζόμενη χρονική διάρκεια με εξαίρεση το 2008 όπου υπάρχει σαφής μείωση. Σημειώνεται επίσης πως η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ότι αφορά το κομμάτι που καταλαμβάνουν οι επενδύσεις κατοικιών ως μέρος του τομέα των κατασκευών γενικότερα. Αυτό έχει τις ρίζες του στην παράδοση του Ελληνικού πληθυσμού να επενδύει σε κατοικία παρά με το ότι δεν υφίσταται ανάγκη ανάπτυξης και ανανέωσης των υποδομών στην Ελλάδα. Τα έργα υποδομών στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδα, αλλά υπολείπονται αρκετά σε σχέση με την Ευρώπη των 16. Η Ιρλανδία κατέχει την πρώτη θέση σε επενδύσεις κατοικιών αλλά μαζί με την Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες που παρουσίασαν τόσο μεγάλη μείωση το 2008 σε σχέση με το μέσο όρο της 5ετίας 2003-2007. (Βλέπε συνημμένα αρχεία)
Είναι αναπόφευκτο λοιπόν το ότι η μείωση, ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, της δραστηριοποίησης σε ένα κλάδο όπως αυτό των κατασκευών και ειδικότερα της κατασκευής κατοικιών έχει άμεσο αντίκτυπο και στην απασχόληση. Αν δε, ληφθεί υπ’ όψη το ότι μεγάλο μέρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες αφορά τον κλάδο της κατασκευής κτιρίων, γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση της απασχόλησης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Αναφέρεται στο σημείο αυτό πως το έτος 2007, έτος κορύφωσης της δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών παγκοσμίως, η απασχόληση στον εν λόγω κλάδο είχε φτάσει το 8,7% της συνολικής απασχόλησης.
Πηγή στοιχείων: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου