Εξπρές μετατροπή γραφείων σε κατοικίες

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Εξπρές μετατροπή γραφείων σε κατοικίες


Ενόψει μιας λίαν πιθανής έλλειψης νέων κατοικιών και κατά συνέπεια σοβαρών προβλημάτων στέγασης, η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο αύξησης της προσφοράς μέσω της ανακατασκευής μιας σειράς από μη χρησιμοποιούμενα κτίρια γραφείων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα πηγάζει από την έλλειψη διαθέσιμων οικοπέδων για την ανάπτυξη νέων κατοικιών και επαρκούς αριθμού ακινήτων κατάλληλων για μετατροπή σε κατοικίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την περίοδο 2009-2010 η κατασκευή νέων κατοικιών άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 129.000 μονάδων, το χαμηλότερο νούμερο από το 1924. Μόλις το 2,8% αυτών προήλθε από μετασκευές γραφειακών χώρων σε κατοικίες. Ως εκ τούτου, η αρμόδια επιτροπή πρότεινε πρόσφατα να εγκαταλειφθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση αδειών αλλαγής χρήσης από επαγγελματικό χώρο σε κατοικία. Ετσι, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων θα μπορούν να μετατρέψουν κενά γραφεία σε κατοικίες ταχύτερα κι ευκολότερα.
Με βάση τους υπολογισμούς, από τη διαδικασία αυτή θα μπορούσαν να προκύψουν έως και 250.000 νέες κατοικίες, εξοικονομώντας, σε βάθος δεκαετίας, έως και 140 εκατ. στερλίνες ή περί τα 161 εκατ. ευρώ σε περιττά έξοδα λόγω της γραφειοκρατίας. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας, κ. Ερικ Πικλς, πολλές πόλεις και κοινότητες έχουν γραφεία, αποθήκες και επιχειρηματικά πάρκα που παραμένουν άδεια χωρίς λόγο, επομένως είναι αναγκαία η αξιοποίησή τους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου