Σήμα κινδύνου για το νέο Ρυθμιστικό ! Πρόταση-Επιστολή του Χρ. Σπίρτζη

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σήμα κινδύνου για το νέο Ρυθμιστικό ! Πρόταση-Επιστολή του Χρ. Σπίρτζη


Τον κίνδυνο ακύρωσης της προσπάθειας για τη θεσμοθέτηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, με την μορφή ενός σύγχρονου και αναγκαίου αναπτυξιακού σχεδίου για την Αττική επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και πέντε συναρμόδιους υπουργούς. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ διαπιστώνει απουσία συνολικής κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα. Επισημαίνει τις έντονες διαφωνίες που εκδηλώνονται μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων σε βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού. Χαρακτηριστικά ο Χρ. Σπίρτζης επισημαίνει την δημόσια διαφωνία που διαπίστωσε ο ίδιος, συμμετέχοντας σε δημόσια εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων μεταξύ του προέδρου του ΟΡΣΑ, που υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ και του γενικού γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων του ΥΠΥΜΕΔΙ και υπογραμμίζει ότι:

- «Η ευθύνη της ακύρωσης μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας, λόγω εμμονών σε συγκεκριμένες τομεακές πολιτικές και σε αναζητήσεις για το μέλλον της πόλης είναι μεγάλη». Παράλληλα προτείνει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το νέο Ρυθμιστικό με αξιοποίηση των θέσεων και προτάσεων, που έχουν καταθέσει οι επιστημονικοί, κοινωνικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς τονίζοντας ότι:
-«Είναι προφανείς οι καταστροφικές συνέπειες του ελλείμματος ενός αναπτυξιακού σχεδίου, ιδιαίτερα στους δύο μεγάλους πόλους της χώρας, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σε ζητήματα που μεγιστοποιούν την ήδη διογκωμένη ανεργία και την ύφεση, συνεχίζουν την έλλειψη των απαραίτητων αναπτυξιακών εργαλείων και κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ισόρροπη αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και την αναγκαία για την επιβίωσή της αποκέντρωση».
-«Προτείνουμε, τη θεσμοθέτηση της τελικής διατύπωσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου ως περιφερειακό Σχέδιο με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ώστε να υπάρχει ένα αναπτυξιακό εργαλείο, έστω και τώρα, λίγο πριν την οριστική διάλυση της κοινωνικής συνοχής». Αυτά τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και πέντε συναρμόδιους υπουργούς. 

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

-«Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Πρόεδρε, με αφορμή συμμετοχή μου σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, διαπίστωσα τις έντονες διαφωνίες που υπήρξαν μεταξύ σας και του Γενικού Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων του ΥΠΥΜΕΔΙ, σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/ Αττικής 2021. Δεν θα επαναλάβουμε τις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχουμε πολλάκις διατυπώσει. Είναι, όμως, προφανές ότι ιδιαίτερα σήμερα, στη μεγαλύτερη κρίση της χώρας, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα Σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, έστω και στις βασικές του κατευθύνσεις, από την Κυβέρνηση. Είναι προφανείς οι καταστροφικές συνέπειες του ελλείμματος ενός αναπτυξιακού σχεδίου, ιδιαίτερα στους δύο μεγάλους πόλους της χώρας, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σε ζητήματα που μεγιστοποιούν την ήδη διογκωμένη ανεργία και την ύφεση, συνεχίζουν την έλλειψη των απαραίτητων αναπτυξιακών εργαλείων και κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ισόρροπη αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και την αναγκαία για την επιβίωσή της αποκέντρωση. Τονίζουμε, ιδιαίτερα, ότι ο ΟΡΣΑ έχει την ίδια πολιτική ηγεσία και την ίδια εκτελεστική επιτροπή για 26 μήνες εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική.

Επισημαίνουμε ότι η φάση της διαβούλευσης ενός νομοθετήματος δεν προβλέφθηκε για διαπραγμάτευση και διάλογο μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των κρατικών Φορέων και των διαφορετικών επιλογών των κρατικών Φορέων ή Υπουργείων. Είναι αδιανόητο οι τομεακές πολιτικές που σχεδιάζονται από τα αρμόδια Υπουργεία να μην εξειδικεύονται με τον βέλτιστο τρόπο άσκησης αυτών των πολιτικών στο χώρο ή έστω να μην έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δημοσίων Φορέων. Η ευθύνη της ακύρωσης μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας, λόγω εμμονών σε συγκεκριμένες τομεακές πολιτικές και σε αναζητήσεις για το μέλλον της πόλης είναι μεγάλη. Τις συνέπειες της δεν τις αντέχει ούτε η χώρα ούτε η ελληνική κοινωνία. Έχουν κατατεθεί όλες οι απόψεις, οι προτάσεις και οι κατευθύνσεις σε δύο διαφορετικά Σχέδια του Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Προτείνουμε την άμεση ενσωμάτωση των τομεακών πολιτικών των αρμόδιων Υπουργείων και των παρατηρήσεων που έχετε λάβει από τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς Φορείς που μετείχαν στη διαβούλευση. 

Προτείνουμε την απλοποίηση του Σχεδίου Νόμου, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμος και να μην απαιτείται η θέσπιση των πολλών προβλεπόμενων και χρονοβόρων κανονιστικών διατάξεων. Προτείνουμε, τέλος, τη θεσμοθέτηση της τελικής διατύπωσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου ως περιφερειακό Σχέδιο με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ώστε να υπάρχει ένα αναπτυξιακό εργαλείο, έστω και τώρα, λίγο πριν την οριστική διάλυση της κοινωνικής συνοχής».

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου