Έλεγχος αθέμιτου ανταγωνισμού σε έργα και μελέτες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Έλεγχος αθέμιτου ανταγωνισμού σε έργα και μελέτες

Πρόταση-παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απευθύνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, ώστε να υπάρξει έλεγχος των περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού, στο νευραλγικό τομέα των δημοσίων και ιδιωτικών έργων και μελετών. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ διατυπώνει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων, του ΤΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ.

Ο Χρ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει στις αρμοδιότητες της τον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επίσης ότι σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα, που σχετίζεται με το κόστος και την ολοκλήρωση των δημοσίων υποδομών, την ασφάλεια του πολίτη και την προστασία του επιστημονικού έργου, από τις λογικές της εμπορευματοποίησης, δυστυχώς δεν υπάρχει δημόσια υπηρεσία, που ο νόμος να ορίζει για τον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εν συνεχεία επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν, τους οποίους έχει ζήσει η χώρα αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες δεκαετίες πριν εξαιτίας του άκρατου ανταγωνισμού στην ποιότητα της επιστημονικής εργασίας και επομένως στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας του πολίτη. Πάρα ταύτα, επισημαίνει ο κ Σπίρτζης ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχουν Νόμοι και νομολογία για την προστασία της αγοράς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλίες.

-«Για τον τομέα των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, θα μπορούσε να γίνει Μεικτή Επιτροπή Εισήγησης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, των αρμόδιων Γενικών Γραμματειών, το ΤΕΕ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία εργατών Ελλάδας». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

-«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Όπως πιθανά να γνωρίζετε σύμφωνα με τον Νόμο 3919/2011 καταργήθηκε η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών. Είναι γνωστές οι θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για την επιστημονική εργασία και τους κινδύνους, τους οποίους έχει ζήσει η χώρα αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες δεκαετίες πριν, που εγκυμονούν ο άκρατος ανταγωνισμός στην ποιότητα της επιστημονικής εργασίας και επομένως στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας του πολίτη. Δυστυχώς, κυριάρχησε η λογική της αντιμετώπισης της επιστημονικής εργασίας σαν εμπόρευμα. Πάρα ταύτα, τόσο στη χώρα μας όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχουν Νόμοι και νομολογία για την προστασία της αγοράς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει δημόσια Υπηρεσία που ο Νόμος να ορίζει ως αρμόδια για τον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως επίσης, πιθανά να γνωρίζετε η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει στις αρμοδιότητές της τον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα είναι πολλοί τομείς της οικονομίας, και μέσα σε αυτούς και ο τομέας των μελετών και των κατασκευών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, να αντιμετωπίζουν συμφωνηθείσες τιμές κάτω του κόστους, με συνέπειες τη μη συμβασιοποίηση ή τη μη ολοκλήρωση έργων. Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι προφανείς οι λόγοι για τον ορισμό δημόσιων Υπηρεσιών, Αρχών ή Επιτροπών, που θα έχουν στις αρμοδιότητές τους τον έλεγχο περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού. Για τον τομέα των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, θα μπορούσε να γίνει Μεικτή Επιτροπή Εισήγησης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, των αρμόδιων Γενικών Γραμματειών, το ΤΕΕ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία εργατών Ελλάδας. Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας».

Παραλήπτες

Η επιστολή απευθύνεται προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό και την Αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου για περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου