Αυτοκινητόδρομος Μορέας: ο στρατηγικός άξονας της Πελοπόννησου φτάνει Καλαμάτα, πλησιάζει Σπάρτη

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: ο στρατηγικός άξονας της Πελοπόννησου φτάνει Καλαμάτα, πλησιάζει Σπάρτη

Η κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Μορέα είναι σε εξέλιξη εδώ και 5 χρόνια. Είναι άλλωστε ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που «επιβίωσε» της κρίσης και πλέον είναι σε τόσο προχωρημένο βαθμό που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι διαχειρίσιμες.
Τα δύο τμήματα που παλεύονται αυτό τον καιρό είναι το νότιο τμήμα από τα Παραδείσια μέχρι την Καλαμάτα και το νότιο-ανατολικό που είναι από το Λεύκτρο μέχρι την πόλη της Σπάρτης. Και τα δύο τμήματα θεωρούνται ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με την ολοκλήρωση του άξονα μέχρι την Καλαμάτα που θα γίνει σε τρεις φάσεις μέχρι το τέλος του 2012 (λόγω του προβληματικού τμήματος Παραδείσια-Τσακώνα) οι περιοχές της Μεσσηνίας αλλά και της Λακωνίας θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση όχι μόνο για την μεγάλη πόλη της Καλαμάτας αλλά και για νοτιότερους προορισμούς όπως η Μάνη ανατολική και η Πύλος δυτικά.
Όλη η Νότια πλευρά της Πελοποννήσου που δυστυχώς σε επίπεδο οδικών έργων είναι τραγικά πίσω από σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα θα αναβαθμιστεί και το έργο θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για την αναβάθμιση και άλλων τμημάτων που σήμερα είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση.
Ακόμα πιο σημαντική είναι η κατασκευή του οδικού κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη που θα βάλει την Σπάρτη στο δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Η ιδιαιτερότητα της Νότιο-Ανατολικής Πελοποννήσου μεγιστοποιεί την χρησιμότητα του δρόμου καθώς λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής με τα βουνά να διαδέχονται το ένα το άλλο ουσιαστικά λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιοχής.
Όταν ο δρόμος φτάσει στην Σπάρτη οι αποστάσεις προς τα Νότια θα μικρύνουν αισθητά ενώ το ταξίδι θα γίνει ασφαλές, γρήγορο και ευχάριστο. Για όποιον έχει ταξιδέψει από την Τρίπολη μέχρι την Σπάρτη ή ακόμα νοτιότερο στις περιοχές της Μονεμβασιάς, της Νεάπολης και του Γυθείου το ταξίδι τελικά μετατρέπεται σε δυσάρεστη περιπέτεια.
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Η Καλαμάτα θα υποδεχθεί τον Αυτοκινητόδρομο μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού. Οι εργασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο και ο δρόμος θα φτάσει σύντομα στην Θουρία. Θα είναι η πρώτη μεγάλη παράδοση τμήματος αυτοκινητόδρομου για το 2012 και θα αποτελέσει την μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Υποδομών στην διατήρηση και ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Θα ακολουθήσει μέσα στο 2012 η νότια κατάληξη στην Καλαμάτα ενώ το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα θα μας απασχολήσει για λίγους μήνες ακόμα μέχρι τελικά να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον ερχόμενο χειμώνα.
Το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη λόγω προβλημάτων από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, τις απαλλοτριώσεις αλλά και την μειωμένη χρηματοδότηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013 χωρίς όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό να είναι δεσμευτικό..

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου