Ο ρόλος του μεσίτη

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο ρόλος του μεσίτη


Η μεσολάβηση, η επαφή δηλαδή η οποία επιτυγχάνεται μεταξύ δύο προσώπων με σκοπό τη συνεννόηση και την κατάρτιση σύμβασης είναι ίσως  ο πιο γνωστός ρόλος ενός μεσίτη. Ο πραγματικός όμως ρόλος του μεσίτη είναι η κατανόηση των αναγκών των πελατών του και η βοήθεια που μπορεί μέσω της ιδιότητάς του να προσφέρει σ’ αυτούς. Αρκετές είναι οι φορές που οι πελάτες μπορεί να ζητήσουν διαφορετικά πράγματα από αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη ή έχοντας υπερεκτιμήσει τα όσα κατέχουν, διογκώνουν τις απαιτήσεις τους. Διττός λοιπόν ο ρόλος του μεσίτη που πρέπει να καταλάβει το λάθος του πελάτη και με επιχειρήματα να τον στρέψει στη σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται λοιπόν από τον μεσίτη η πραγματική γνώση γύρω από το χώρο των ακινήτων μαζί με την επαγγελματική του εμπειρία, ούτως ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό και δίκαιο αποτέλεσμα.
Για να επιτύχει ένας διάλογος γύρω από τις μεσιτείες θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, σαφήνεια, γνώση και επάρκεια πληροφοριών. Η προσέγγιση θα πρέπει να γίνεται με λεπτότητα, ευγένεια, κατανόηση. Η εκτόνωση των πιθανών εντάσεων θα πρέπει να είναι μέλημά του μεσίτη προσπαθώντας παράλληλα να βρει εκείνες τις εναλλακτικές που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος χωρίς την επιδίωξη της επιβολής των απόψεών του. Η γνώση των επιμέρους λεπτομερειών γύρω από τα ακίνητα όπως νομικά και τεχνικά θέματα, φορολογικό καθεστώς κ.λπ. είναι απαραίτητη για την πληρέστερη πληροφόρηση των αντισυμβαλλόμενων πλευρών.
Η απόκτηση της απαραίτητης γνώσης βέβαια και η κατάρτιση των μεσιτών γύρω από θέματα που αφορούν στην αγορά των ακινήτων είναι σαφώς θέμα της πολιτείας και των νόμων που διέπουν τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην οποία αρκεί η κατοχή απολυτηρίου γυμνασίου, ως προαπαιτούμενο  ελάχιστο επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα είναι ίσως και πάλι η μοναδική χώρα όπου δεν απαιτείται κανενός είδους εξεταστική διαδικασία για την πιστοποίηση των ελάχιστων γνώσεων. Για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος μεσίτη αστικών συμβάσεων απαιτείται  μόνο η εγγραφή στο Εμπορικό, Βιομηχανικό ή Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Το καθεστώς αυτό φαίνεται να αλλάζει σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα και βρίσκεται σε διαβούλευση, οι βασικότερες διατάξεις του οποίου παρουσιάζονται στο αντίστοιχο συνημμένο αρχείο.
Αν και το νομοθετικό πλαίσιο για τους μεσίτες αστικών συμβάσεων μέχρι τώρα ήταν σχεδόν ανύπαρκτο όσον αφορά την επιστημονική και γνωσιακή τους κατάρτιση, μια σημαντική μερίδα επαγγελματιών του χώρου παρουσιάζεται αρκετά καταρτισμένη, ενημερωμένη και με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επαγγελματική αντιμετώπιση της αγοράς ακινήτων από την πλευρά των μεσιτών σίγουρα θα μπορέσει να αναδείξει στο μέλλον τις πραγματικές ανάγκες και ευκαιρίες στο χώρο αλλά και τη δημιουργία εμπιστοσύνης και αισθήματος ασφάλειας των αντισυμβαλλομένων, σε μια συμφωνία, ούτως ώστε ο μεσίτης να μπορεί να χαρακτηρίζεται πραγματικά ως σύμβουλος ακίνητης περιουσίας.
«Μετά από μια δίκαιη και τίμια συναλλαγή και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ευχαριστημένες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου