Ξυλεία ''Τα σκληρά ξύλα''

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ξυλεία ''Τα σκληρά ξύλα''


Medium_teak-logs-6-mtΣυνώνυμα της ανθεκτικότητας και της σκληρότητας με τεράστιες αντοχές και αντίσταση στις καιρικές συνθήκες, από
 χρυσαφί καφέ έως σκούρα καφέ, με έντονους πορτοκαλί, κόκκινους και μαύρους τόνους μαγνητίζουν τα βλέμματα. Εντυπωσιάζουν όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και προσδίδουν αρχοντιά και στιβαρότητα όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους. Τα σκληρά ξύλα ή αλλιώς εξωτικά, προερχόμενα κυρίως από τροπικές περιοχές με μεγάλη υγρασία, χρησιμοποιούνται τόσο ως δάπεδα εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων, στην επιπλοποιία, στην κατασκευή μουσικών οργάνων αλλά και στη ναυπηγική. Τα σημαντικότερα από αυτά παρατίθενται στη συνέχεια.
afrormosiaAfrormosia Αυτό το είδος είναι γνωστό για τον όμορφο χρωματισμό του που εκτείνεται από χρυσαφί έως σκούρο καστανό. Είναι σκληρό, βαρύ και ισχυρό ξύλο και όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με αυτά του teak. Ανήκει στην οικογένεια Leguminosae. Η καταγωγή του είναι η Δυτική Αφρική και κυρίως η Γκάνα (kokrodua) και η Ακτή Ελεφαντοστού (Assamela).
teak_01Teak Πρόκειται για ένα είδος σκληρού ξύλου πλούσιο σε φυσικά έλαια και καουτσούκ. Είναι ένα από τα σκληρότερα, ισχυρότερα και ανθεκτικότερα ξύλα το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερες αντοχές στο σάπισμα και παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστο από δυσμενείς, καιρικές συνθήκες κρύου, ζέστης, ήλιου, βροχής, χιονιού. Το χρώμα του περίπου όμοιο με αυτό της Afrormosia, εκτείνεται από χρυσαφί έως καφέ. Ανήκει στην οικογένεια Verbenaaceae και απαντάται στην Ινδία, την Βιρμανία, την Ταϋλάνδη, την Ινδοκίνα και την Ινδονησία.
ipeIpe Είναι ένα όμορφο, εξωτικό ξύλο, σκληρό, ανθεκτικό στη σήψη, την τριβή και τις καιρικές συνθήκες. Έχει σκούρο καφέ χρώμα, το οποίο επανέρχεται κάθε φορά που θα πλυθεί. Αποτελεί τη μία εναλλακτική του Teak οικονομικότερη χωρίς να γίνεται συμβιβασμός στην ποιότητα. Ανήκει στην οικογένεια Bignoniaceae και κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και κυρίως της Βραζιλίας. Η χρωματική του γκάμα κινείται από το καφέ της ελιάς έως το πολύ σκούρο καφέ με πολύ μικρές ίνες χρώματος χρυσαφί. Η εξαιρετική σκληρότητα το καθιστά δύσκολα εργάσιμο και πολλές φορές καλείται σιδερόξυλο.
kempasKempas Πρόκειται για ένα διακοσμητικό σκληρό ξύλο, συμπαγές και βαρύ με χαρακτηριστική εμφάνιση. Απαντάται από ροζ κόκκινο έως πορτοκαλί κόκκινο με πολυάριθμες κιτρινοκαφέ ραβδώσεις και φυσική λάμψη. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Leguminosae και φύεται στη Χερσόνησο της Μαλαισίας και την Ινδονησία. Έχει φυσική αντοχή στη φθορά, όμως χρειάζεται συχνή συντήρηση. Έχει όξινη συμπεριφορά και άρα μπορεί να επιταχύνει την οξείδωση των μετάλλων που έρχονται σε επαφή.
jatobaJatoba Γνωστό και ως κερασιά της Βραζιλίας αποτελεί ένα σκληρό και ανθεκτικό ξύλο. Έχει έντονες σκούρες καφέ ή μαύρες ραβδώσεις σε ένα φόντο από σκούρο πορτοκαλί έως κοκκινοκαφέ, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου γίνεται βαθύ κοκκινοκαφέ. Ανήκει στην οικογένεια caesalpiniaceae και κατάγεται από την τροπική νότια Αμερική και κυρίως τη Βραζιλία. Τα ακανόνιστα νερά του συχνά συμπλέκονται δίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά πυκνό ξύλο και δεν απαιτεί καμία εργασία συντήρησης.
bangiraiBangirai Είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό ξύλο με χρώμα χρυσοκαφετί, το οποίο σκουραίνει μετά την έκθεση στον ήλιο. Τα νερά του είναι ορατά με λίγες νευρώσεις και ίνες κανονικές. Έχει υψηλή πυκνότητα και αυτό δυσχεραίνει την κατεργασία του. Ευδοκιμεί στην Ινδία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και στις πρώην χώρες της Ινδοκίνας.

merbauMerbau Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό ξύλο με ξεχωριστή ομορφιά. Αρχικά είναι κίτρινο έως πορτοκαλί καφέ όμως μετά την ξήρανσή του γίνεται βαθύ καφέ κόκκινο. Ανήκει στην οικογένεια του Gaesalpiniaceae και η πατρίδα του είναι οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Αυστραλία και τα δυτικά νησιά του Ειρηνικού. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στο νερό χωρίς να απαιτεί συντήρηση. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας του είναι ποιοτικό και η χρωματική διακύμανση με το πέρασμα του χρόνου είναι μικρή.
padoukPadouk Πρόκειται για ένα σκληρό ξύλο με καταγωγή από την Αφρική. Όταν κόβεται, το χρώμα του είναι βαθύ πορτοκαλί και με την έκθεσή του στο περιβάλλον γίνεται κόκκινο καφετί. Μεγάλης πυκνότητας ξύλο που όμως είναι εύκολα εργάσιμο.

irokoIroko Είναι ένα σκληρό και πολύ ανθεκτικό ξύλο το οποίο αναφέρεται και ως αφρικανικό teak χωρίς όμως να μπορεί να το αντικαταστήσει. Ενώ αρχικά έχει κίτρινη απόχρωση στη συνέχεια αποκτά ένα κόκκινο καφέ χρώμα. Δεν απαιτεί παρά μόνο αραιή συντήρηση όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Ξύλο ανθεκτικό όσο σχεδόν είναι και το teak όμως δεν παρουσιάζει τη ίδια σταθερότητα. Στην Αγγλία υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί σχετικά με την κατεργασία του ξύλου καθώς η σκόνη του θεωρείται καρκινογόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου