Πρόσθετα σκυροδέματος

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πρόσθετα σκυροδέματος


Τα πρόσθετα του σκυροδέματος προστίθενται σ’ αυτό κατά τη φάση της ανάμειξης με σκοπό να επηρεάσουν τις ιδιότητες του νωπού ή σκληρυμένου σκυροδέματος με χημικό ή φυσικό τρόπο ανάλογα με τις ανάγκες που επιτάσσει η μελέτη ή οι συνθήκες του κάθε έργου. Ουσιαστικά τα πρόσθετα ή πρόσμικτα  σκυροδέματος τροποποιούν τη σχέση δομής-ιδιοτήτων του κανονικού σκυροδέματος αλλάζοντας το ρυθμό της ενυδάτωσης καθώς και τη φύση των προϊόντων αυτής.
Ειδικότερα τα πρόσθετα σκυροδέματος χρησιμοποιούνται για να:
  • προσδώσουν στο σκυρόδεμα ιδιότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών κάθε έργου (λόγος νερού / τσιμέντο, ελάχιστες αρχικές και τελικές αντοχές, διατήρηση εργασιμότητας), ακόμα και όταν τα επιμέρους συστατικά του δεν είναι καλής ποιότητας.
  • βελτιώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του νωπού σκυροδέματος, όπως εργασιμότητα, μείωση νερού για δεδομένες συνεκτικότητες, επιτάχυνση ή επιβράδυνση του χρόνου πήξης, μείωση ή επιβράδυνση της έκλυσης θερμότητας κατά τη διάρκεια ενυδάτωσης του τσιμέντου, τελική εμφάνιση, έλεγχο εξίδρωσης και διαχωρισμού, αντλησιμότητα, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα και απόδοσή του.
  • μειώσουν το κόστος των εργασιών σκυροδέτησης, μειώνοντας τις ποσότητες των επιμέρους συστατικών του σκυροδέματος, παρέχοντας ευκολία στη σκυροδέτηση και στο φινίρισμα και μειώνοντας το χρόνο ξεκαλουπώματος.
  • βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του σκληρυμένου σκυροδέματος, όπως αύξηση πρώιμης και τελικής αντοχής, αύξηση του μέτρου ελαστικότητας, μειωμένη διαπερατότητα (και επομένως αυξημένη προστασία του οπλισμού έναντι διάβρωσης) και απορροφητικότητα, αυξημένη αντοχή σε απότριψη και αυξημένη πρόσφυση σκυροδέματος στον οπλισμό.
  • Ελεγχθεί η διόγκωση που προκαλείται από την αντίδραση των αλκαλίων με ορισμένα αδρανή.
  • καταστεί το σκυρόδεμα αντλήσιμο, χωρίς ειδικές τροποποιήσεις στη σύνθεση.
Τα είδη των προσθέτων σκυροδέματος είναι:
-Μειωτές νερού/πλαστικοποιητές
-Μειωτές νερού ευρέως φάσματος/υπερρευστοποιητές
-Πρόσθετα διατήρησης νερού
-Αερακτικά
-Επιταχυντές σκλήρυνσης
-Επιταχυντές πήξης
-Επιβραδυντές
-Υδαταπωθητικά
-Επιβραδυντές/μειωτές νερού/πλαστικοποιητές
-Επιβραδυντές/μειωτές νερού ευρέως φάσματος/υπερρευστοποιητές
-Επιταχυντές/μειωτές νερού/ρευστοποιητές
Ειδικότερα τα πρόσθετα σκυροδέματος χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν στο σκυρόδεμα ιδιότητες:
Μειωτής νερού: Καθιστά δυνατή τη μείωση του περιεχόμενου νερού σε ένα μίγμα χωρίς επίδραση στη συνεκτικότητά του, ή αυξάνει το εργάσιμό του χωρίς αλλαγή του περιεχόμενου νερού, ή επιτυγχάνει και τα δύο αποτελέσματα.
Υπερρευστοποιητής: Καθιστά δυνατή τη σημαντική μείωση του περιεχόμενου νερού σε ένα διαδεδομένο μίγμα σκυροδέματος, χωρίς επίδραση στη συνεκτικότητά του ή αυξάνει σημαντικά το εργάσιμό του χωρίς αλλαγή του περιεχόμενου νερού, ή επιτυγχάνει και τα δύο αποτελέσματα.
Ρυθμιστής Ιξώδους: Μειώνει το νερό απόμιξης που προκύπτει λόγω εξίδρωσης στο νωπό σκυρόδεμα.
Αερακτικό: Εισάγει συγκεκριμένη ποσότητα αέρα στο μίγμα με τη μορφή μικρών και ομοιόμορφα κατανεμημένων φυσαλίδων αέρα κατά τη φάση ανάμιξης και οι οποίες παραμένουν στη σκληρυμένη μάζα σκυροδέματος.
Επιταχυντής σκλήρυνσης: Επιταχύνει τις πρώιμες αντοχές με ή χωρίς επίδραση στη χρόνο πήξης.
Επιταχυντής πήξης: Μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την αρχική πήξη, αυξάνοντας τις πρώιμες αντοχές.
Επιβραδυντής: Επιβραδύνει το χρόνο για την αρχική πήξη και επιμηκύνει την εργασιμότητα.
Στεγανωτικό μάζας: Μειώνει την απορρόφηση νερού από τους τριχοειδείς πόρους του σκληρυμένου σκυροδέματος.
Επιβραδυντής/μειωτής νερού: Έχει τις συνδυαστικές ιδιότητες ενός μειωτή νερού (κύρια ιδιότητα) και ενός επιβραδυντή (επιπλέον ιδιότητα).
Επιβραδυντής/υπερρευστοποιητής: Έχει τις συνδυαστικές ιδιότητες ενός υπερρευστοποιητή (κύρια ιδιότητα) και  ενός επιβραδυντή (επιπλέον ιδιότητα).
Επιταχυντής πήξης/μειωτής νερού: Έχει τις συνδυαστικές ιδιότητες ενός μειωτή νερού (κύρια ιδιότητα) και ενός επιταχυντή πήξης (επιπλέον ιδιότητα).
Χρήση επιλογή και έλεγχος του πρόσθετου
Η επιλογή του πρόσθετου θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ειδικές απαιτήσεις του έργου και η προμήθειά του θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένες εταιρείες. Το πρόσθετο που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτό που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του σκυροδέματος. Επίσης θα πρέπει να φέρει πιστοποιητικό συμμόρφωσης βάση Ελληνικού προτύπου ή σήμανση CE κατά ΕΛΟΤ ΕΝ934-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου