Τα ''προβλήματα'' της εξοχικής κατοικίας

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τα ''προβλήματα'' της εξοχικής κατοικίας


Η απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα από υπήκοο ξένου κράτους και κυρίως πολίτη χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε άλλο παρά εύκολο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολο. Με τις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, την Κύπρο, αλλά και την Τουρκία να είναι αξιόμαχοι ανταγωνιστές και να έχουν ήδη αποδείξει πως το αγοραστικό ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας υπάρχει ακόμα, η Ελλάδα  με μία σωστή κατεύθυνση μπορεί να κερδίσει κομμάτι της πίτας . Γιατί όμως μέχρι τώρα το ενδιαφέρον για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι μειωμένο, ενώ παράλληλα οι ανταγωνίστριες  καταγράφουν πολύ υψηλά ποσοστά αγοροπωλησιών; Τι είναι αυτό που αποτρέπει τους επίδοξους αγοραστές  να κατευθυνθούν στην Ελληνική αγορά;
Οι αυξημένες τιμές είναι ο πρώτος σκόπελος που θα συναντήσει ο υποψήφιος αγοραστής, οι οποίες σε συνδυασμό με τα οικονομικά τεκταινόμενα των 3 τελευταίων ετών  και έχοντας σαν εφαλτήριο τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια και τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, δημιουργούν σκεπτικισμό όσον αφορά την καταλληλότητα της εποχής για επένδυση στο Real Estate.
Πέραν όμως της δεδομένης χρονικής συγκυρίας μπορεί κάποιος να διαγνώσει και μία πληθώρα άλλων ανασταλτικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με τις δομές των εμπλεκόμενων φορέων και του κράτους γενικότερα, αλλά και της νοοτροπίας της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου.
Το ασαφές τοπίο στο χωροταξικό και το θέμα των ζωνών χρήσης αποτελεί σίγουρα τροχοπέδη για τις εταιρίες που αναζητούν μεγάλες κυρίως εκτάσεις για την ανάπτυξη συγκροτημάτων.
Η συνήθης πρακτική, της διαφοροποίησης των αναγραφόμενων στο συμβόλαιο τετραγωνικών και τιμήματος, δείχνει δικαίως στον ξένο αγοραστή παράλογη και δυσνόητη, καθώς αγοράζοντας τίθεται αυτομάτως και παράνομος. Ταυτόχρονα για κάποιον ο οποίος είναι πολίτης χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υφίσταται το πρόβλημα της άδειας παραμονής στη χώρα.
Πρόβλημα που επίσης απαιτεί λύση είναι το πολύπλοκο γραφειοκρατικό θέμα των παραμεθόριων περιοχών. Για να καταστεί δυνατή η αδειοδότηση, από το εμπλεκόμενο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΕΛΑΣ, στον υποψήφιο αγοραστή μπορεί να χρειαστεί διάστημα έως και 1 έτους, που θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Στην Ελλάδα υφίστανται 29 παραμεθόριες περιοχές μεταξύ των οποίων , η Κρήτη, η Κεφαλονιά, η   Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, οι οποίες ύστερα από διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, συζητείται στο να μειωθούν σε 10, με παράλληλη απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών χορήγησης αδείας.
Ενώ η Ελλάδα είναι σίγουρα ως προορισμός καθόλα αξιοζήλευτος, εν τούτοις οι υποδομές όσον αφορά την μετακίνηση και την υγεία, παράγοντες σημαντικότατοι στην αξιολόγηση που γίνεται από τους ξένους επίδοξους αγοραστές, βρίσκονται χαμηλότερα από το μέσο όρο των ανταγωνιστών. Σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και λοιποί χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής απουσιάζουν, σχεδόν παντελώς,  ακόμη και από το μελλοντικό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες του χώρου δεν δρουν με εξωστρέφεια, απευθυνόμενοι κυρίως στην εγχώρια αγορά. Όσον αφορά την προώθηση και τη διάθεση από την πλευρά των μεσιτών, καθώς και την αναζήτηση της πραγματικής λειτουργικής αλλά και αισθητικής ανάγκης από την μεριά των κατασκευαστών, δεν υφίσταται σωστή και επαγγελματική προσέγγιση.
Αναλογιζόμενος κανείς τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα και δεδομένου ότι η εξοχική κατοικία και κυρίως αυτή η οποία απευθύνεται σε ξένους μπορεί να αποτελέσει μία έντονα εξαγωγική βιομηχανία, με παράλληλα πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη, είναι επιτακτικά άμεση η ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προσέγγισης του θέματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου